Wednesday, September 29, 2010

macam-macam ada.....

sekom....."any body home?......msh demam raya?udah2 le tu...smpn demam raya tu tuk thn depan(sebenarnya I jeles).
*
ari ni kita g hosp.check keadaan buah pinggang n air kencing.ALHAMDULLILLAH.....keadaan air kencing semakin baik.check buah piggang ni dah mengambil 7thn lbh.....mula doktor mengesahkan kita mengidap batu karang.sbb warna air kencing kita terlalu kotor.dari pemeriksaan, kita ok dari penyakit batu karang.n 6thn yg lepas buat pemeriksaan tang buah pinggang utk mengetahui penyakit kita peringkat "level" mana?dari pemeriksaan tak le teruk.tapi kene buat pemeriksaan demi pemriksaan.setiap 3bln kene g check.hmpr 3 thn, n doktor mengatakan semakin ok..n kemudian periksaan setiap 6bln.n ari ni doktor kata pemeriksaan dibuat setiap tahun.kira sethn cuma sekali jelah kita ke hosp...sggh gembira.tapi pemakan kene jaga.walaupun tak de kene mengena gan penyakit ni....
*
selepas balik dari hosp.....kita g gunting rambut...bukan panjang nau rambut ni..tapi kepala dah berat sgt...potong pendek....nak tahu?Akira marah kat kita."knp ma potong cam ni?dah cam pondan!!!!!......uwaakkkkk......(T~T).cepat le rmbut ni pnjg....n sure ambil 1/2 thn nak pnjg.sbb rambut kita ssh nak pnjg.
*
TAHNIAH!!!!!!.....
tahniah buat kawan kita ni.ari ni dia Open shop.kami dah berkawan hmpr 9thn.....

tuan punya kedai

luar kedai

antara koleksi pinggan yg dihasil....mahal tau...nmpk je simple....

sape yg sudi jemput le dtg...skrgkan "Airasia" ada buat promosi (^_^)...kalo dtg jgn lupa bawa lemang ketupat ya...hihihihi

Saturday, September 25, 2010

ganti lampu ni tgh ari td.dah hmpr 20thn lampu tu....n hubby bercadang nak beli kipas jenis berlampu.n kebetulan kita lak nak cari rak tuk dapur kita kat kedai "home center".ada lak kipas tu...yg kita tak perasan masa beli..leh pusing kiri n kanan...lepas pasang baru terperasan kat kotak tu ada tulis pusing kanan n kiri."home center"-bermaksud kedai DIY-Do It Your Self

nak tanya.lampu yg mana anda suka?bg jawapannya..kita nak tahu...

sebelum

selepas

*

*

揚げのオイスターソース焼きと長ねぎのあえもの

aduh!!!...panjang nau tajuk resepi ni....tapi buatnya simple je...tak pjng masa.pertama kali buat n sedap.senang n healty....tajuk dari tulisan jepun tu "tauhu goreng + sos tiram n daun bawang", kira jenis salad.jom kita godek resepi...resepi ni tuk rujukkan kita akan dtg.sbb senang nau...huhuhuhu....

bahan2:

  • tauhu goreng yg isi nipis 1 keping(油揚げ)
  • daun bawangーyg jenis batang besar sikit(長ネギ)
  • A
  • sos tiram 1/2 sudu besar-kita letak 1sudu besar
  • 酒 1/2 sudu besar-tak letak.kita ganti gan air.jenis alkohol,tak payah letak.saje je kita letak lam resepi ni
  • sos sauce sedikit

caranya;

  1. potong halus daun bawang sehalus2nya.rendam dlm air batu sekejap.n tos n lap kering dari air.ketepikan
  2. bancuh bahan A semua. n sapu pada tauhu goreng sebelah dulu n bakar atas apai yg sederhana.bakar pastikan keseluruh bahagian dibakar.jgn hangus ya...
  3. kemudian bakar yg lagi sebelah tauhu....selesai bakar bolehlah di potong2 halus n gaul dgn daun bawang tadi. sedia tuk dihidang.

Tahniah!!!!!.....

SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN KAMI YG KE-12TAHUN.

hihihihi....amat bersyukur kerana perkahwinan kami kekel sehingga kini.moga kami akan terus bersama dan bahagia hingga keakhir hayat.Amin....dari hasil perkahwinan ini kami dikurniakan 2 org hero.berusia 10thn n 8 thn.merekalah penyeri hidup kami...(kah..kah..kah...lawak lak mak minah ni...)...semoga cinta kami akan terus bersinar cam gmbr kat bawah ni...(sape nak muntah.....telan dulu......

Thursday, September 23, 2010

えびシューマイ(EbI SyU-mAi) & 山芋(YaMa ImO)

山芋とご飯

yg tgh curah kat atas nasi tu 'yama imo'...yama bermaksud - hutan, n imo - jenis ubi.'yama imo' ni terdpt dlm utan.tapi zaman sekrg dah ada ditanam.tak yah lagi nak panjat gunung-ganang nak ke hutan.tapi org tua2 lebh suka ambil yg dari utan.rasanya beza. tapi kita tak penah mkn yg asli dari utan.

dibancuh gan soy sauce n dashi jepun(serbuk pati ikan).makan gan nasi panas2...kita tak berapa suka..sbb sikit berlendir.....cam sayur bendi.bkn saje mkn gan nasi.digunakan jg dlm masakkan lain.

/

/

えびシューマイ(ebi syu-mai)

ha tu kabus dari 'syu-mai' tu...w/pun dari gmbr tak nmpk cam sedap...tapi rasanya sedap...kita pakai blender.jadi udang tu hancur hbs..lam resepi kene cincang..tapi kita nak cepat...pakai blender je...jom kita layan resepi...

/

/

えびシューマイ(udang/ebi syu-mai)

bhn;

  • えび, udang..................................250g
  • ゆでたけのこ, yudetakenoko.....100g-(takenoko lam bhs kita lupa.sape yg tahu tlg ya)
  • ねぎ ,daun bawang......................10cm
  • *卵白, putih telur...........................2sudu besar
  • *水, air.............................................1sudu besar
  • *しょうが汁,air perahan halia.........1sudu kecil(kita letak 1sudu besar)
  • *塩, garam.......................................1/2sudu kecil
  • 片栗粉, tepung ubi/jagung..........1sudu besar
  • シューマイの皮, kulit wantan.......24keping
  • チンゲンサイ, sawi cina.................1batang(hiasan)

cara;

  1. ceraikan sawi cina satu-persatu.ketepikan.
  2. cincang daun bawang n 'takenoko'.buang kulit udang.gaul udang bersama garam n tepung jagung, kemudian basuh udang.keringkan udang dari air n cincang.
  3. dlm mangkuk masukkan udang, daun bawang, 'takenoko' n bahan yg bertanda *.gaul sebati.
  4. masukkan inti dlm kulit wantan.
  5. susun daun sawi cina dlm pengukus n susun syu-mai atas daun sawi cina atau pun guna 'parchment paper' kalo tak de daun sawi cina, n kukus @ stim syu-mai.kukus dlm 7mnt
  6. sedia dimakan n sedap cicah gan ra-yu atau soy sauce+cuka

*ari ni honey balik dari bisness trip...nak tahu???... kita balik ke jpn pada 15hb,9 n hubby pulak bertolak pada hari yg sama.berselisih kat airport .maka 2 mggu berpisah kejap...dah lepas rindu dah..hihihihihi

Tuesday, September 21, 2010

ラーユ(Rayu)

gmbr ni tak de kene mengena gan "Rayu".buat smlm.n pertama kali buat.apa rasa?uuummmmm.......imej kat kepala n imej rasa amat berbeza.Ha?!...tak fhm??...nak kata tak sedap...masih boleh dimakan.kita guna beras pulut.suami kata,.."knp tak guna beras biasa separuh?"..manalah makcik tahu.pertama kali buat n makan.rasa asli tak tau.resepi asal dari cina.akan kita buat lagi hgga dpt hasil yg sedap.
*
*+*
*
RAYU
koleksi 'Ra-yu' yg kita ada.rayu bawah ni selalu diguna masa mkn gan 'Gyouza'(dumplings).atau curah kat dlm Udon.minyak dari gorengan lada.

yg ni kita beli dari mesia.lom tahu apa rasa.tak tahu nak gayakan, makan cam ne

*+*

yg ni kita buat.dah byk kali buat.namanya..."yakiniku tare"(焼肉たれ).sos bbq, ala korea.bukan saje guna tuk bbq.boleh diguna tuk buat nasi goreng,maboutauhu, atau tumis gan terung....n etc
*
*
*

韓国風焼き肉のたれ(sos bbq, korea)

bahan;
syou 3sudu besar
perahan jus apple 2sudu besar(kita parut gan kulit2 sekali n perah ambil jus)
gula 1sudu besar
serbuk lada 1/2sudu besar(ikut le pedas yg mahu)
bawang putih 5bj(ikut selera anda)-parut
halia sebesar ibu jari - parut
daun bawang (ambil yg batang bahagian putih.daun tak mau n cincang halus)
bijan n minyak bijan 1 sudu besar
bawang putih goreng(kita tambah)

caranya;
  1. campur semua bahan kecuali bijan n minyak bijan.setelah semua sebati.bolehlah masukkan bijan n minyak bijan
  2. last masukkan bawang goreng.kalo mau.sedia tuk dimakan.

note;lam resepi guna serbuk lada jenis korea.tapi kita guna serbuk lada biasa.

hahahaa...tawa sendiri...patut le rasa lain cikit.kita lupa letak bawang putih n halia.n bawang goreng

Sunday, September 19, 2010

SUKAN

alhamdullillah...selesai jg sukan smlm.n....cuaca panas betul.penat panjat bukit nak smpi ke sekolah.nak parking kete kat sekolah dah penuh.sbb dtg lambat.lak tu batery lam kamera tak deeeeeee......maka balik umah ambil batery n daki bukit lagi kesekolah.....dah le tak makan sarap pagi...hohohoho....penatnya tak terhingga.cuma sempat ambil gmbr masa program yg tgh2....lak tu ambil video akira tgh menari lak tak bagus...sbb byk goyang...ha..(>.<), kene marah kat dia.n sbb kelam-kabut kita jg lupa nak snap gmbr bekal.tak de yg menarik tang bekal.... yg terharu, tak sangka ada kawan jpn yg sediakan tempat kita.tapi kita lak terjumpa kawan lain...join gan mereka.maka kawan yg sediakan tempat tu kita minta maaf sbb dah join gan kawan lain.

antara program si abg yg sempat kita ambil.

*

*

bersiap sedia utk menari

ni je yg sempat kita ambil tuk si Akira.

*

*


berkerja keras bantu cikgu....(^_*)v

*

*

pasukkan umah merah meraih kemenangan...TAHNIAH!!!....

*

sebelah ptg g beraya.huhuhu...jgn terkejut selama kita berperap kat jpn ni, inilah kali pertama kita beraya di cini.sebelum ni tiada kawan nak beraya.nak g duty malaysia jauh n terikat dgn kerja.rezeki kita buat blog.ada berjumpa kawan dari blog yg tggl n belajar kat jepun.amat terharu.lepas ni nak cuba le beljar masakkan malaysia.kalo dah pas barulah boleh jemput dia org dtg umah...hihihihi

Friday, September 17, 2010

えびのかき揚げ(ebi no kaki age)

えびのかき揚

lauk mlm semlm."Udang no kaki age".kira ala tempura.yg warna ijau tu letak daun soup Italy.kita fkr tak sedap.mesti daun soup tu akan jadi pengacau kat tempura tu..tak sangka sedap lak...


tgh pening kepala nak buat bekal apa tuk esok.esok budak2 sukan.byk menu yg nak buat.n byk nau malas yg mendatang(kira tiap2 ari...tiap masa penyakit malas ni melanda kita...masalah besar tu...)....rasa2 ada ubat ke utk kes malas ni???.....kalo ada kita tempek gmbr bekal esok...makanya kita berusaha lebih tuk buat bekal.jika tak de...tu kira malas dah membanjiri diri kita ni..hahahaha.....
fure..fure..aka gumi,fure..fure..aka gumi,go...go...aka gumi(kata2 semangat dari umah pasukan)

n esok jg amat berdebar.knp???nak jumpa seseorg....sape???tungguuuuuu........

"Ebi no kaki age"(えびのかき揚げ)

Bahan2;

  • A
  • *udang saiz sederhana 30ekor(@450g)
  • *garam 1/2 sudu besar
  • *tepung jagung 1/2 sudu besar
  • putih telur 1/2 bj
  • B
  • air 1/4 cawan
  • kuning telur 1bj
  • tepung gandum 1/4 cawan
  • C
  • みつば(daun soup jenis italy)-sedikit
  • minyak untuk mengoreng
  • sedikit tepung jagung

Proses

  1. buang kulit udang n belah tgh jgn smpi putus.bersihkan udang.
  2. gaulkan udang dgn garam n tepung jagung yg bertanda *.basuh udang dgn air n lap kering.
  3. kemudian, setelah keringkan udang. gaul udang bersama sedikit tepung jagung n putih telur.
  4. dalam mangkuk lain bancuh bahan B.
  5. campur daun "mitsuba" n udang n tuang bhn B gaul sebati. n goreng

resepi dari buku NHK きょうの料理

Wednesday, September 15, 2010

Kembali dari cuti raya

jalan keluar dari jelai yg sesak...gmbr sebelah kiri tu jalan keluar simpang jelai..dbelakang kete kita pun berderet dgn kete....gmbr lg sebelh tu selepas kuar simpang jelai kene guna jln tu tuk kuar ke jln besar...nak kuar kesimpang jalan besar tu kira2 lam 30km...tapi sesaknya dah separuh...takkan nak tggu....maka kita patah balik guna jalan lain...

tuk Kamalia;kkanie patah balik guna jln dari gemas lalu kat sg kelamah.mula2 nak guna jln bukit rokan.pasti akan sesak kat Gemencheh.memang tepat sekali sangkaan ku....

raya pertama balik JB....dah 6thn tak jumpa keluarga JB.alhamdullillah dpt jumpa mereka.tapi terkilan tak dpt jumpa gan abg Din, sbb dia keje.paling gembira dapat berjumpa gan Atuk(nenek).tak sangka masih kuat dan sihat,alhamdullillah..insyallah tahun depan bawa anak2 jumpa gan moyang dia org.

6thn tak beraya...balas dendam makan tu, makan ni.smpi perut dah serender lepak....siap tempah lemang tuk thn depan.byk2 lemang yg penah kita makan...lemang ni paling sedap.pakcik tu guna daun pisang hutan.memang lembut daun pisang utan ni..berbeza gan daun pisang biasa.kita tak berapa suka mkn lemang.sbb kebykkan yg kita makn byk keras n tak masak.tapi lemang ni lembut, lemak2, dlm pun masak.dari apa yg kita kaji(hahahaha....lemang ni dimasak dgn penuh teliti).....sape nak rasa lemang tu..dtg le keumah jelai thn depan.....

Saturday, September 4, 2010

SELAMAT HARI RAYA

persiapan demi persiapan semakin sibuk diuruskan.tapi!!!....kita sibuk dgn hal2 harian saje...kuih tak buat.begini le kita tiap2 tahun.tiada rasa suasana raya.sedih???...ummm...memang sedih.TAPIIIIII.......tahun ni kita akan beraya bersama keluarga tercinta di mesia.tapi sayangnya.anak2 n suami x dpt raya bersama.huhuhuhu....tak dpt kita bayangkan kegembiraan ni (^o*)v.....n x sabar nak tggu raya tahun depan.sbb anak2 n suami akan bersama.hihihi....tak sabar.
*
*
*
SELAMAT HARI RAYA, PADA SEMUA KAWAN2 BLOG, YG SUDI KE BLOG INI......n KEPADA SELURUH UMAT ISLAM.
*
*
*
dari kami;
Ridzuan
Anie
Mohd. Satoshi
Mohd. Akira