Friday, September 17, 2010

えびのかき揚げ(ebi no kaki age)

えびのかき揚

lauk mlm semlm."Udang no kaki age".kira ala tempura.yg warna ijau tu letak daun soup Italy.kita fkr tak sedap.mesti daun soup tu akan jadi pengacau kat tempura tu..tak sangka sedap lak...


tgh pening kepala nak buat bekal apa tuk esok.esok budak2 sukan.byk menu yg nak buat.n byk nau malas yg mendatang(kira tiap2 ari...tiap masa penyakit malas ni melanda kita...masalah besar tu...)....rasa2 ada ubat ke utk kes malas ni???.....kalo ada kita tempek gmbr bekal esok...makanya kita berusaha lebih tuk buat bekal.jika tak de...tu kira malas dah membanjiri diri kita ni..hahahaha.....
fure..fure..aka gumi,fure..fure..aka gumi,go...go...aka gumi(kata2 semangat dari umah pasukan)

n esok jg amat berdebar.knp???nak jumpa seseorg....sape???tungguuuuuu........

"Ebi no kaki age"(えびのかき揚げ)

Bahan2;

  • A
  • *udang saiz sederhana 30ekor(@450g)
  • *garam 1/2 sudu besar
  • *tepung jagung 1/2 sudu besar
  • putih telur 1/2 bj
  • B
  • air 1/4 cawan
  • kuning telur 1bj
  • tepung gandum 1/4 cawan
  • C
  • みつば(daun soup jenis italy)-sedikit
  • minyak untuk mengoreng
  • sedikit tepung jagung

Proses

  1. buang kulit udang n belah tgh jgn smpi putus.bersihkan udang.
  2. gaulkan udang dgn garam n tepung jagung yg bertanda *.basuh udang dgn air n lap kering.
  3. kemudian, setelah keringkan udang. gaul udang bersama sedikit tepung jagung n putih telur.
  4. dalam mangkuk lain bancuh bahan B.
  5. campur daun "mitsuba" n udang n tuang bhn B gaul sebati. n goreng

resepi dari buku NHK きょうの料理

No comments:

Post a Comment