Sunday, November 28, 2010

茶碗蒸し, Cyawan Mushi

茶碗蒸し, Cyawan Mushi.
(A custard-like egg n vegetable sidh steamed in a cup)
calorie, 119kcal.
kos, 49円.49yen=rm1.5
mari kita berjimat cermat.time ujung bulan dah nak kering tu...kuar le resepi yg low kos...hahaha....bagus tu.dompet pun cuka (^_^).resepi ni tak guna byk bhn.tapi kalo nak letak bhn sampingan tiada masalah.ikut selera dompet......n kebetulan dah lama tak buat.rsepi guna "Kani kamaboko",Crabstick.kat mesia ada.tapi kita guna isi ketam betul.hihihihi...sbb tgh kaya gan ketam.hohohoho.....
dinner mlm semlm.resepi ni adalah menu utama.aaaiikkk.....anak kita kata, ketam bakar lebh codap.silap ranking menu ke?....hahaha....tapi mushi ni pun sedap cuma dpt ranking no2.bkn no1.silap tayang menu.yg ketam bakar nnt kita kongsi bersama.senang n sedap.....
CYAWAN MUSHI (resepi tuk kuantity seorg)
Bahan:
telur...................................1bj
air suam............................200cc/ml
sebuk pati ayam..............1/2 sudu kecil
garam................................1/2 sudu kecil(secubit garam)
かにかまぼこ,Crabstick...1/2btg
daun bawang sedikit.cincang
Bahan kuah,
air.......................100cc/ml
serbuk pati ayam sedikit
garam sedikit
gula 2cubit
syou(kicap jpn)..1/2 sudu kecil
sedikit tepung kanji @ tpg jagung(片栗粉,katakuriko)+ air
caranya,
  1. satukan serbuk pati ayam bersama air suam n garam.
  2. dlam mangkuk pukul telur.masukkan no1 tadi kedlm mangkuk telur n kacau
  3. setelah sebati masukkan adunan cecair dlm mangkuk steam.
  4. kukus.kita tutup mangkuk steam dgn penutupnya n periuk jg perlu ditutup.api sederhana.kukus dlm 5mint atau hingga masak.hati2 jgn terlebih kukus.nnt telur tak cntik.permukaan akan mengerutu tak licin.pastikan dlm 3mnt pertama, check keadaan steam.

utk kuah atasnya,

  1. satuakn bhan kuah n daun bawang yg telah dicincang halus kedlm periuk.didihkan sebentar.rasa apa yg perlu ditambah.jgn terlalu masin ya....
  2. kemudian bolehlah masukkan tepung kanji yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.jgn terlalu pekat sgt.....
  3. setelah "cyawan mushi" siap masak.tuang kuah keatasnya.tuang perlahan.sedia utk dihidang.selamat mencuba.

*resepi yg kita bg tuk kuantity seorg.kami 4 org.kita guna 3bj telur.air suam kita 600ml.tuk kuahnya kita guna air 200cc je.pandai2 le agak2 kuantity bhn tu ya....lam gmba tak de daun bawang.dah habis stok....

10 comments:

  1. anie.makanan jepun ke ni..
    kalau kat sini..time keing tu anie..makan telur dara je..boh cili banyak2 kasi pedas..he he.

    ReplyDelete
  2. kak Erna,
    yup....makanan jepun.telur goreng n + smbl dah kira ok..tapi tak kene gan tekak org jpn..mereka lain fesen...lain negara lain citarasa....

    ReplyDelete
  3. Kak anie terima kasih share nak cubalah nanti, bestnyaaaa akak keje kat jepun... nanti hanis nk g nagoya hanis bitau akak eh...

    ReplyDelete
  4. Hanis MY;

    kalo le..kkanie rajin n ada masa akan tayang menu yg save dompet.tapi tu le...masa terlalu cemburu kat kita.

    kalo cam tu kami nnt kedtagan Hanis n hubby atau pun kawan2 Hanis....

    mattemasu....

    ReplyDelete
  5. salam anie... leh cuba gak ni...

    nampak cam puding lak

    ReplyDelete
  6. ibuintan,

    salam ibu....bleh kita pggl ibu je..rasa manja lak pggl ibu..tak leh?tak pelah pggl ibuintan..hihihi..

    cam puding.tapi ni puding tuk lauk...kene tak gan selera org mesia???....

    ReplyDelete
  7. Salam.
    Sedap. Biasa juga cuba resepi kat tenet, ada yang jadi, banyak juga yang kureng jadi.

    Yang nie kalau dah macam kasrad, ia lah tu.

    TQ

    ReplyDelete
  8. Admin P@P,

    salam.kita pun suka cuba resepi kat tenet.tapi yg mudah2 je.sbb selalu tak menjadi.samolah kita...kalo kita berdua turun kedapur, apa yg akan berhasil ya?hihihihi....

    ReplyDelete
  9. cam best jek..boleh cuba wat nie..

    ReplyDelete
  10. Hamizah,
    cuba le.sonang ya.ini le yg paling senang.kkanie yg ssh memang tak mo cuba.

    ReplyDelete