Thursday, December 2, 2010

Cream Stew, クリームシチュー

Cream Stew, クリームシチュー

dinner mlm ni.dah hbis.....hahahaha...jgn le mare.kita buat sikit je.tak sangka, sedap.hbis budak2 ni makan.tggl periuk je.Akira tambah nasi smpi 3x.sesekali buat sedap pulak.Dtambah pulak perisa kasih sayang kita, itu yg buat tersedap...ahakkk......Si Akira nak mkn sgt.maka selak-selak resepi, terjumpa.

hati ku merindui seseorg...lama nau nak tggu smpi ari sabtu ni.SAPE???.......hihihihi...my honey.2mggu lbh kami berjauhan.uhuk.....walaupun tipon tiap2 ari siap tgk video...rindu tetap melanda diri ku........(malas nak layan my felling??...tak pe.kita felling sowang2....)

CREAM STEW

Bahan2;

Ayam bahagian paha.................1keping(boleh guna salmon atau daging)
tepung gandum...........................1sudu besar
bawang besar.............................1/2 bj
ubi kentang..................................1~2bj
carrot............................................1/2btg
mushroom (tin)...........................1tin kecil (tak letak)
brocoli...........................................4~6 kuntum (tak letak)
sawi cina.......................................2 keping (kita guna kobis)
kiub soup......................................1ketul (guna perisa ayam,serbuk)
air @ susu....................................250ml (boleh dikurangkn,ikut kepekatan kuah)
bay leaf..........................................sekeping
minyak masak sedikit


White Sos;
Butter...........................................20g
tepung gandum...........................1 1/2sudu besar
susu segar....................................300ml
garam, lada sulah sedikit

Cara White Sos;
  1. panaskan periuk,cairkan butter.gunakan api yg kecik.masukkan tepung gandum dan kacau hingga sebati dgn butter.(hati2 pastikan butter n tepung tdk smpi hangus).
  2. sekiranya tepung n butter dah sebati masukkan susu sedikit demi sedikit.dan kacau dgn cepat.kacau susu betul sebati.pastikan sos tdk berketul2.guna api paling kecil utk mengelakkan hangus.
  3. jika sos dah pekat tambahkan garam n lada sulah.ketepikan.

Cara "Cream Stew",

  1. gaul ayam dgn garam n tepung.
  2. panaskan minyak tumis bawang besar hingga layu.kemudian ayam, carrot, ubi kentang, susu.daun bay lef.n biar sebentar utk syur tu lembut sikit.(utk mencepatkan carrot n ubi kentang lembut, guna microwave)
  3. jika carrot sedikit lembut masukkan sawi cina, mushroom, brocoli n "white sos".(utk mengelak brocoli terlalu lembut.msukkan yg terakhir sekali)
  4. guna api yg sederhana.setelah mendidih masukkan perisa n rasa.

8 comments:

  1. anie..dalam rindu2 pun..masak dengan penuh kasih sayang jugak kan..sedap pulak tu..licin anak2 makan..

    ReplyDelete
  2. kak Erna;

    huhuhu....dah keje wajib.tak leh nak elak....kira lauk tu termasin,asik layan perasan gindu ni..hihihi.....jgn bg tahu org.sib baik lauk tu laku...tak de complen.

    ReplyDelete
  3. Kak Anie...bestnyaaa akak ni terror masak, ni yg tak sabo nk g nagoya hehe...

    ReplyDelete
  4. kak aniee..... da abes kaaaa?? huh kene wat sendri la jawabnyer.....

    ReplyDelete
  5. Hanis MY,

    nak tergelak ni, kkanie tak terr sgt.ikut resepi bleh le...kalo tanpa resepi tak tahu jadi apa.huhuhu...berdebar nak hidangkan apa kat Hanis bila dtg nagoya nnt.

    ReplyDelete
  6. hana,

    dah hbs dah.periuk pun dah siap basuh.hihihi...testing wat sikit je.tak sangka sodap.....

    ReplyDelete
  7. Salam.
    Sungguh bahagia dengan 1 resipi setiap hari untuk 365 hari. Boleh le terbitkan buku resipi.
    hehe..

    TQ

    ReplyDelete
  8. Admin P@P,

    w'salam.
    betul....w/pun 1 resepi je, dah bleh buat kenyang....isshhh...sapelah kita ni nak terbit buku.udah le..utk terbitkan buku tuk keluarga je...hihihi....

    semua resepi ni pun rujukan dari buku n tenet....

    ReplyDelete