**Stawberry Bavarian Cream**
bahannya;
stawberry................ 1pack
fresh cream.............. 3/4cawan (150ml)
gula halus................. 90g
srbuk gelatin............. 5g
lemon...................... 2sudu kecil
Caranya;
- sagat atau blender strawberry
- bancuh gelatin bersama 2sudu air.ketepikan
- dlm periuk masukkan strawberry yg telah disagat, gula, air perahan lemon
- kacau bhn tadi atas api yg sederhana.tak perlu lama.tapi pastikan gula larut bersama strawberry n lemon.
- padam api.terus masukkan gelatin yg telah dibancuh dgn air.n terus kacau hingga larut
- gelatin dah sebati larut dlm strawberry tadi.tapis.
- setalah tapis, rendam mangkuk berisi stawberry yg telah ditapis tu dlm air batu.kacau perlahan2 hingga nmpk pekat atau hingga sejuk.
- dalam mangkkuk yg lain.masukkan "fresh cream".pkul cream atas mangkuk yg berisi air batu.pukul hingga jadi cream
- setelah jadi cream masukkan stawberry yg tlh ditapis.kacau sebati.
- masukkan dlm bekas.sejukkan dlm peti ais selama 3jam.hiaslah ikut kesukaan anda.
nihon go (bahasa jepun)
* ichigo (strawberry)
* oyasumi (selamat mlm semua....muaaahhhhhh......
kak anie, poskan ke saitama sikit..hehe
ReplyDeleteUmie,
ReplyDeletealamak...msh ada.tapi semua dah dimkn separuh.uummmm....cam ne nak poskan?nak kene wat lagi ke???
mesti sedap ni....walla..nak titon dah ke dia...ok la, kita sat gi nak titon gak dah...oyasuminasait.nak layan tenet jap
ReplyDeletepandai gak anie ni bab masak memasak ya? nampak sedap tu :)
ReplyDeleteoh sedap nih kak anie. nak try lah yg ni, guna fresh cream ngan gelatin, bahan pun nampak senang je tu. hehe..
ReplyDeleteIda Ddapur;
ReplyDeletesedqap u.I nak bg nnt takut tak smpi.hihihii...mlm2 merayap ya.kang puas abg cari
waliz;
ReplyDeletedah ada insuran?marah ni...marah ni...hahahaha...
waliz, yg bab senang serah kat kita.kalo yg leceh memang tak jadi.kek tak penh lulus.walaupun senang.sbb tu akira tak sudi nak mkn kek yg kita buat.ahakkk
Asmara;
ReplyDeletekalo ada bhnnya itu sudah bagus.kebetulan skrg musim strawberry.tapi thn ni ichigo mahal la...kan?
akakkk.... nak dua cawan! kite suker puding gini ghase mcm mkn eskrem!
ReplyDeleteanie,nagoya..oyasumi..
ReplyDeletehe he..
sedapnya eskrem strawberry..
hana;
ReplyDeletetinggal cawan yg kosong yg belum berbasuh.hihihihi....
rasa lemak2 cream n manis strawberry.uummm...cedap
kak Erna;
ReplyDeleteptg2 tak leh tido.kang terlajak asar nnt.ewahhh....dah pndi speaking dia.
cuba kk Erna buat.sonang yo
konnichiwa...
ReplyDeletePanas2 ni sedapnya dapat 1 mangkuk strawberry bavarian cream...slurrrppp....
makan di tengahari yang paneh mesti best ni kan
ReplyDeletebestnyaaa rasa nk wat mlm ni jugak huwaa tapi bahan tak sukupss... kak anie lawak ah komen akak malangnya kak sy takde duit sebanyak tu mak aih sekali minta pinjam terus 100man haha... pengsan!
ReplyDeletekk Zaitun;
ReplyDeletesejukkan lam peti ais @ smpn kat frezer jd ais krim.sedap jg tu....sejukkan tekak pada cuaca yg panas
ibuintan;
ReplyDeletesejukkan tekak....kalo dpt bersantai smbil mkn tu...uh...sedap tu
Hanis MY;
ReplyDeletetak cukup bhn?takkan baru luahkan hati nak pinjm dah tak cukup bhn lak?hihihi....
ala...Hanis bagi pejam mata, sure tak pengsan.tapi nak byar tu le seksi.....
haha lawak la akak ni..hari ni kan cuti apa eh? bosannyaa kat lab tapi keje byk nyampah! kat sn yuki eh? nanti ambik gambar byk2 eh..akak g jalan mana rini?
ReplyDeleteHanis MY;
ReplyDeletecuti apa ya?entah.tak ksh le cuti apa.asal dpt lepak kat umah.berkorban tuk skrg je.nnt dah mula keje.melambak dek keje2 pulak.
tak g jln mana.uhuuu....turun salji.ingat nak g jusco.
suke strawberryyyy... :)
ReplyDeleteAdinda Amy Sensei;
ReplyDeletedozo....