Wednesday, July 14, 2010

NASI LEMAK

ari ni cuti lagi...demam lom elok lg....nak cite ni..tapi jgn tawa tau....tk leh ckp kuat2..meh kita bisik kat telinga...smlm g le jemput si Akira(ank no2),kat umah kawan dia..dia ni kan kalo g main, siap kene hantar n jemput..hangin kita.n smlm ujan berpanjangan hgga pagi ni...kita perasan le tmpt yg kita paking tu licin..dlm ati ..."kene ati2 ni kang jatuh"...bedepuk....nangka jatuh!!!....bukan!!!..kita yg jatuh tergelincir..hahahaha...kita lak yg ketawa...n kepala kita terhantuk kat body kete..mak, oii!!!!...pinau kepala.nmpk le nombor ekor(tak sempat nk kejar)hahaha..smpi ari ni kepala msh sakit...punggung ni jgn cakap le...sib baik tulang tak bergalih.hahahaha....dah tua2 ni leh jatuh..sib baik org tk nmpk..habis baju kotor...ms dak Akira kuar dari umah kawan dia..."eh!!..mak!!main lumpur kat mana??"..."mak jatuh le"..terkekek dia tawakan kita...bertuahnya bdk..bukan dia nak tanya ok ke??leh dia ketawa...siap bayangkan cam ne gaya maknya masa jatuh tu.(-.-;)
eh..lari tajuk cite...buat pg td...lebhan santan yg buat seri muka...letk daun pandan...wangi lg bau daun pandan dr bau org yg tk mandi...tul tak???eleh..jgn nk kelentong..hahahaha...bf pagi...

sambal ni akan kita buat kalo musim panas...cuma tu je nk buka selera mkn..siap ada kwn temph suh buat..alahai..kita ni ada alahan kat dapur..\^0^/

RESEPI SAMBAL

Bahan;

udang kering 150g (dry prawn kat cini mahal.kita tukar pd udang gerago kering)

bawang besar 2bj

bawang putih 5ulas

serai 3btg(kita tk letak.tk de stok)

cili padi 20bj (tk letak)

lada merah hidup 2bj(tk letak)

minyak 400cc

cili boh 3 sudu besar (kita cuma guna cili boh je.4sudu besar)

gula 2sudu besar

pati serbuk ayam 1 sudu besar

garam secukupnya.

caranya.

  1. blander udang kering dulu.ketepikan.kemudian blander b.besar+b.putih, hgga hancur.ketepikan.kemudian blander lada.serai diketuk(lada n bawang2 diblanderkan asing2)
  2. dlm kuali panaskan myk 400cc.tumis udang kering dulu hgga naik bau.masukkan bawang yg telah diblender hgga keperangan.kemudian masukkan serai.gaul sebentar.
  3. kemudian masukkan lada yg diblander n lada boh.guna api yg sederhana.n selalu kacau.supaya tk hangus.kacau hgga pecah myk.
  4. masukkan pati ayam.gaul sebati.+ gula n garam.jangan lupa rasanya...tambah le mana yg perlu

note:pada sukatan yg kita bg tu boleh ikut sukatan sendiri.pada kita itu yg paling baik.takut termasin.hati2 guna garam n pati ayam tu ya..jgn termasin.daaaa....resepi ni dari buku yg kita dpt hadiah dari mas,mesia,jpn.

8 comments:

  1. ::from::kitchen::with::love::,
    kalo mau...blh aja dong..bila mahu ya??

    ReplyDelete
  2. anie...sakit lagi ke..jangan lupa..boh minyak..atau tuam air panas..kesan jatuh terhentak tu..mungkin bukan sekarang..tapi..dah tua2 macam akak ni nanti..baru rasa..sakit sana sini tau..jangan lupa..urut2 sikit dan sapu minyak ye..

    ReplyDelete
  3. betul cakap k.erna tu...effect jatuh ni bila tua esok baru rasa...skrg muda lagi(chewah prasan muda ni..hihiii)oklah tak rasa sakitnya...take care..

    ReplyDelete
  4. Aikk...rasanya dah post komen kat sini smlm..la tak dak,
    Anie...are u dah ok ke?take care k....

    ReplyDelete
  5. Kk Erna,
    maaf lmbt bls..smlm ada latihan kendo.balik lewat sikit.ari ni baru dpt bls...terima kasih kak,badan ok.cuma smlm kepala pening lagi..kat kepala dah tuam...kurang sikit benjol..hihihi

    Lovely Kitchen;
    yeke...alahai jgn dh umur 60, sana sini tercabut..hahaha...g check pasang skrew...

    Ida Ddapur;
    kat sape yg dia port tu..silap pos kot???time kasih ya....ambil berat..huhuhu...kita dh ok dah...

    ReplyDelete
  6. Salam kenal

    Harap2 badan tak sakit2 lagi.

    ReplyDelete
  7. Zaitun;
    selamat kenal n selamat datang.

    time kasih...badan dah elok..alhamdullillah...

    ReplyDelete