Thursday, September 23, 2010

えびシューマイ(EbI SyU-mAi) & 山芋(YaMa ImO)

山芋とご飯

yg tgh curah kat atas nasi tu 'yama imo'...yama bermaksud - hutan, n imo - jenis ubi.'yama imo' ni terdpt dlm utan.tapi zaman sekrg dah ada ditanam.tak yah lagi nak panjat gunung-ganang nak ke hutan.tapi org tua2 lebh suka ambil yg dari utan.rasanya beza. tapi kita tak penah mkn yg asli dari utan.

dibancuh gan soy sauce n dashi jepun(serbuk pati ikan).makan gan nasi panas2...kita tak berapa suka..sbb sikit berlendir.....cam sayur bendi.bkn saje mkn gan nasi.digunakan jg dlm masakkan lain.

/

/

えびシューマイ(ebi syu-mai)

ha tu kabus dari 'syu-mai' tu...w/pun dari gmbr tak nmpk cam sedap...tapi rasanya sedap...kita pakai blender.jadi udang tu hancur hbs..lam resepi kene cincang..tapi kita nak cepat...pakai blender je...jom kita layan resepi...

/

/

えびシューマイ(udang/ebi syu-mai)

bhn;

  • えび, udang..................................250g
  • ゆでたけのこ, yudetakenoko.....100g-(takenoko lam bhs kita lupa.sape yg tahu tlg ya)
  • ねぎ ,daun bawang......................10cm
  • *卵白, putih telur...........................2sudu besar
  • *水, air.............................................1sudu besar
  • *しょうが汁,air perahan halia.........1sudu kecil(kita letak 1sudu besar)
  • *塩, garam.......................................1/2sudu kecil
  • 片栗粉, tepung ubi/jagung..........1sudu besar
  • シューマイの皮, kulit wantan.......24keping
  • チンゲンサイ, sawi cina.................1batang(hiasan)

cara;

  1. ceraikan sawi cina satu-persatu.ketepikan.
  2. cincang daun bawang n 'takenoko'.buang kulit udang.gaul udang bersama garam n tepung jagung, kemudian basuh udang.keringkan udang dari air n cincang.
  3. dlm mangkuk masukkan udang, daun bawang, 'takenoko' n bahan yg bertanda *.gaul sebati.
  4. masukkan inti dlm kulit wantan.
  5. susun daun sawi cina dlm pengukus n susun syu-mai atas daun sawi cina atau pun guna 'parchment paper' kalo tak de daun sawi cina, n kukus @ stim syu-mai.kukus dlm 7mnt
  6. sedia dimakan n sedap cicah gan ra-yu atau soy sauce+cuka

*ari ni honey balik dari bisness trip...nak tahu???... kita balik ke jpn pada 15hb,9 n hubby pulak bertolak pada hari yg sama.berselisih kat airport .maka 2 mggu berpisah kejap...dah lepas rindu dah..hihihihihi

6 comments:

  1. apa nama masakan ni..dalam bahasa melayu tak de..
    ke..he he..memang susah akak nak faham ...tapi tapi..anie ceritakan dan bagi resepi pun dah o.k..mana tau nanti teringin nak cuba pulak..
    tahun depan..raya mesia ke..

    ReplyDelete
  2. anie...pandainyer dia msk mknn Jepun..yg ida tau buat skrg ni tak byk..takoyaki, okonomiyaki,....sbb apa tau...budak2 suka sgt, so layan je la
    wahh..dah jumpa honey dah...sonok la tu

    ReplyDelete
  3. hahaha...gomen ne..dah lamo xdtg..skang ni keje la tu ye?diam je?kat fb pun dah xnmpk..cam nak buat..tp, xtau la nnk cr bhn katne..lg satu, takut xkena ngan selera ,elayu kite nih..hik3..:D

    ReplyDelete
  4. kak Erna;
    masakkan ni lam bhs melayu x de...kita pun bukannya handal nau lam masakkan ni.terpaksa kena masak tuk keluarga..hihihihi...nnt kita kongsi resepi yg senang n kene gan selera org melayu...

    thn depan raya ujung bln8 ke?kalo ujung bln8 rasanya tak dpt raya...

    Ida Ddapur;
    eh..tak le pandai..yg senang2 je... okonomiyaki pun baru skrg je sedap di buat.......hihhihi...takoyaki baru smlm mkn.teringin nak mkn takoyaki osaka...

    hihihi....seronok dpt jumpa honey..kalo ada tiap2 ari ajak bergaduh...

    Kamalia;
    ii..yo.anata mou isogashi dakara...yelah tu bz...kkanie kojo, makanya bz le balik tiap2 ari..kenelah rajin2 mkn makanan jepun.rugi le ddk cini tak mkn....balik mesia bedal le rasa melayu...

    ReplyDelete
  5. salam,

    org Jepun ni suka makan nasi macam kita juga kan sebab tu agaknya masa zaman Jepun dulu beras dicatu untuk kegunaan askar Jepun jua..

    ReplyDelete
  6. penjejak maya;

    pagi, tgh ari n mlm,nasi adalah makanan utama mereka.balik dari mesia ank2 kita paling bahagia dpt mkn nasi jepun ni...gitu sekali sedap beras mereka.

    ReplyDelete