Tuesday, September 21, 2010

ラーユ(Rayu)

gmbr ni tak de kene mengena gan "Rayu".buat smlm.n pertama kali buat.apa rasa?uuummmmm.......imej kat kepala n imej rasa amat berbeza.Ha?!...tak fhm??...nak kata tak sedap...masih boleh dimakan.kita guna beras pulut.suami kata,.."knp tak guna beras biasa separuh?"..manalah makcik tahu.pertama kali buat n makan.rasa asli tak tau.resepi asal dari cina.akan kita buat lagi hgga dpt hasil yg sedap.
*
*+*
*
RAYU
koleksi 'Ra-yu' yg kita ada.rayu bawah ni selalu diguna masa mkn gan 'Gyouza'(dumplings).atau curah kat dlm Udon.minyak dari gorengan lada.

yg ni kita beli dari mesia.lom tahu apa rasa.tak tahu nak gayakan, makan cam ne

*+*

yg ni kita buat.dah byk kali buat.namanya..."yakiniku tare"(焼肉たれ).sos bbq, ala korea.bukan saje guna tuk bbq.boleh diguna tuk buat nasi goreng,maboutauhu, atau tumis gan terung....n etc
*
*
*

韓国風焼き肉のたれ(sos bbq, korea)

bahan;
syou 3sudu besar
perahan jus apple 2sudu besar(kita parut gan kulit2 sekali n perah ambil jus)
gula 1sudu besar
serbuk lada 1/2sudu besar(ikut le pedas yg mahu)
bawang putih 5bj(ikut selera anda)-parut
halia sebesar ibu jari - parut
daun bawang (ambil yg batang bahagian putih.daun tak mau n cincang halus)
bijan n minyak bijan 1 sudu besar
bawang putih goreng(kita tambah)

caranya;
  1. campur semua bahan kecuali bijan n minyak bijan.setelah semua sebati.bolehlah masukkan bijan n minyak bijan
  2. last masukkan bawang goreng.kalo mau.sedia tuk dimakan.

note;lam resepi guna serbuk lada jenis korea.tapi kita guna serbuk lada biasa.

hahahaa...tawa sendiri...patut le rasa lain cikit.kita lupa letak bawang putih n halia.n bawang goreng

3 comments:

  1. Anie..yg atas apa kenama dia ...ketupat jepun erk..ekeke2, pandainyer dia msk ala2 sini..pandai msk dan mesti pandai mkn ha..ha
    Crispy prawn cili tuu..sedap la..kita pun pernah mkn,mkn ngan nasi,ngan apa2 yg b'sup pun sedap

    ReplyDelete
  2. salam,

    org Jepun ni pemakanannya pun jauh lebih baik kalau kat sekolah rendah sekolah sediakan makanan berkhasiat dan dorang pun dah tinggi-tinggi sekarang ni kalau tak dulu dorang ni pendek-pendek je..

    ReplyDelete
  3. Ida Ddapur;
    namanya ketupet jepun tu kita tak tahu.ada tulis kanji.tggu hubby balik...belajar kanji gan dia(tak kuasa makcik)..hihihi...akan kita buat lagi..lom sedap tu

    penjejak maya;
    w'salam.

    betul..betull..dulu2 semua pendek2 sbb mereka kurang khasiat makanan.memang betul.skrg mereka amat penting pemakanan yg sihat.smpi idup berumur dah hmpr ratur..n msh kuat..amat kita kagum

    ReplyDelete