Friday, February 11, 2011

マーボー豆腐、Maboutauhu

Assalammuallaikum
(^__^),sihat?

cepat sggh masa berlalu.rasanya mcm tak sempat nak kejar masa.

bangun dari tido tgk kat luar dah putih melepak.
gmba ambil dari bilik tido.pemandangan yg jauh tu view bukit.tapi tak nmpk sbb terlindung dek cuaca
kemungkinan esok pun turun salji.
teringat masa lahirkan Satoshi.tiap2 ari salji.sib baik tak letak nama dia "YUKI"


ari ni ada temu janji gan kawan.mkn kat luar.
kita sorang je makluk terasing.semua org jepun.

hubby n anak2 lupa sekejap
sesekali tak pe kan?
antara menu tgh ari
                                 
lam gmba kita ada tanda uruf.antaranya;
a, sashimi (ikan mentah,uummm...sedap)
b,salad timun
c, tauhu
d, telur ikan (pas kat kawan, tak suka)
e, kimpirra (akan dtg kita cuba letak resepi ni)
f, ikan bakar,telur,sushi n sayur salut
g, miso siru, sop jepun
h, tempura
i, sashimi sos (sos sauce tuk sashimi)


ごちそうさまでしった。おいしいかったです。(^__^)
gochisou sama deshitta, oishii katta desu (^__^)
ayat tu guna selepas habis mkan.kita alhamdullillah.mereka(jpn) gochisou sama deshita

ichigo daifuku

strawberry yg disalut dgn kacang putih yg dilenyek n mochi.
mochi dari beras pulut
uuuummmmm......cedap

dah hbis layan gmba2 kat atas?
jom layan kitanya dinner lak.
menu mlm ni, masakkan kelahiran dari cina
tapi ikut selera kita


Maboutauhu

Bahan-bahan
  • tauhu 1 park@ 450g
  • daun bawang 1btg
  • bawang putih 2 ulas (terpulang kalo nak letak lebih)
  • halia sebesar ibu jari
  • toubanjan @ cili boh 2sudu besar (nak pedas lagi leh tambahkan cili)
  • sos sauce 1sudu besar
  • oyster sos 1 1/2 sudu besar
  • pati ikan @ ayam (ikut rasa)
  • gula 1sudu kecil
  • minyak bijan 2 1/2sudu besar
  • air 250ml
  • tepung beras yg dibancuh dgn air. (utk pekatkan kuah)
Caranya;
  1. cincang halus b/putih, halis n daun bawang.ketepikan
  2. tauhu dipotong dadu.
  3. panaskan minyak bijan, tumis halia n bwg putih hingga naik bau.kemudian masuk cili boh tumis sekejap.
  4. masukkan daun bawang n tumis lagi.masukkan air sikit, sos sauce, oyster sos, pati ikan n gula kacau sebentar.
  5. kemudian masukkan tauhu n air.biarkan hingga mendidih
  6. jika kurang rasa boleh tambahkan rasa ikut selera masing.
  7. tabur sikit minyak bijan n kacau ala kadar n siap tuk dihidang
  8. jika suka boleh tabur daun bawang

*note: jika suka boleh letak daging cincang.hubby tak suka daging.boleh guna terung.kalo guna terung nama kena tukar. "mabou-nasu".kalo nak guna daging.tumis daging dulu baru masukkan bwg putih n halia.n proses yg sama.

jya. gokigen yo......
jumpa lagi......"have a nice day"

18 comments:

  1. anie..jya gokigen yo..tu jumpa lagi ye..
    wah..gi makan2 tak bawak akira ngan satoshi ye..

    ReplyDelete
  2. oishii sou... kak anie, nnt kalau kak anie ada buat mochi, letak resepi ye..teringin nak buat mochi..;-)

    ReplyDelete
  3. Sesekali makan dengan kawan2 takpe tinggalkan anak and hubby.

    Kak Zai suka masakkan yang berunsurkan tauhu dan cendawan.

    ReplyDelete
  4. anie
    Maboutauhu tu nampak macam makanan msia je..
    sedap pulak tengok..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak anie..

    waaaa...cantiknya salji yang memutih..
    masa kecik2 dulu suka tgk cite jepun..suka tengok salji turun...hehe

    ReplyDelete
  6. start khamis dh lebat yuki turun kan...
    so weekend dok diam2 ka umah :-p
    salam dari Tochigi

    ReplyDelete
  7. kak Erna;

    jya bermaksud= jumpa lagi
    gokigen you = have a nice day

    kita lupa nak asing2kan.

    sesekali tinggalkan dia org tak pe.nak bawa akira mesti dia makan lebh.sbb restoran jepun mahal.itu pun tuk sorang dah puluh hinget

    ReplyDelete
  8. umie;

    insyallah kkanie carikan.tapi tak penh buat.buat tak le ssh.teringin cuba buat.bila tu tak tau le ya....

    sanggupkah dinda menanti kanda?

    ReplyDelete
  9. kak Zaitun;

    sesekali bapak tengokkan bdk2.itu pun sekejap je.

    kk Zai suka makanan tauhu?ok no hal...nnt kita cuba tayangkan tauhu.sbb elok tuk kesihatan.tapi cendawan kita kurang sikit.bkn tak suka.sbb tak tahu nak masak.hihihihi...

    ReplyDelete
  10. kak Sal;

    kk Sal penah makan?ni dr resepi cina.kalo mesianya cam ne?

    ReplyDelete
  11. Adinda Amy Sensei;

    w'salam.

    nak pggil amy bleh ke?

    bkn saje salji yg cantik.negara yg cntik n cntik dgn adap tertib yg sopan.kalo kkanie pun tak snggup nak follow

    ReplyDelete
  12. ☆*♥L@dy @yU♥*☆:

    irassyai

    salji turun tak de makna ddk diam lam umah.asalkan jln tak licin no hal.nnt wat kunjungan

    selamat dtg ke nagoya

    ReplyDelete
  13. x sanggup nk keluar
    samuii ooo plus ujan hikhik

    ReplyDelete
  14. ☆*♥L@dy @yU♥*☆;

    bahaya kalo cuaca sejuk ni.lemak pun syg nak dibakar.hahahaha....

    huhuhu...cept le haru

    ReplyDelete
  15. mmg berbeza dgn apa yg kami selalu mkn kat sini..
    kebetulan ada tauhu dlm peti, blh la try resipi ni...

    ReplyDelete
  16. fa10;

    lain negara, lain rasa.dpt tukar2 selera n citarasa melain masakkan mesia ni seronokkan?kalo jadi le.hihihi

    nak tahu?hubby penh mkn maboutauhu ni sebln tiap2 ari n berat badan dia turun n slim.tapi kita tak bleh mkn makanan yg sama tiap2 ari.

    ReplyDelete
  17. bestnyaaaaaaa makan luar, sy suka makan kat luar haha teruk betul.... oo nasib baik akak tak letak nama yuki tapi comel la jugak nama tu hik2...

    ReplyDelete
  18. Hanis MY;

    mkn luar tak perlu masak tapi ulur duit.hihihi....sib baik lelaki.kalo perempuan gerenti letak nama yuki.tapi hubby dah sediakan nama anak perempuan awal tau.kalo perempuan, dia nak letak nama Ayu.kempunan hubby nak anak perempuan

    ReplyDelete