Daging Kicap Kerisik Berempah copy dari; dapur ku sayang |
badan mcm tak sedap.macam nak demam.dari pagi tadi smpi skrg bersin tak henti2 n bersertakan lelehan hingus.keliling idung ni dah luka.mlm td idung tersumbat.tak dpt nak lena sgt.tekak perit n gatal2.tisu dah separuh kita guna
keje separuh ari.bkn alasan bersin tu.tp bdk2 cuti sekolah.nak biarkan dia org kesian lak.maka keje setgh ari.
daging masak kicap ni wat dinner semlm.nape lak teringin nak makan?sbb sabtu lepas, bakal adik ipar, adik dia bertunang.lauk memang sedap.lauk yg kita minat lak daging masak kicap.tp resepi ni kita cari sendiri.nak cuba mintak resepi tu kat bakal adik ipar kita tu.
semlm kita main terjah blog dapur ku sayang.moga "dapur ku sayang" mengizinkan kita salin resepi ni.sedap resepi ni.gelap punya pasai....anak2 kita takut nak makan.dia org kata "mak letak racun gelap ke?.hahahaha.....tak mo mkn tak ksh le.kita bedal mkn sowang.abaikan kegegelapan pada daging tu.tapi sedappppppp.......letak lada lagi sedap.kita tak letak lada sbb nnt bdk2 ni tak leh mkn lak.tapiiii......akhirnya kita jg yg mkn sowang.
Daging Kicap Kerisik Berempah |
<Bahan-bahan> :
• 1 kg daging
• rempah 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih)
• 2 sb kicap pekat
• 3-4 sb cili kering kisar
• kicap manis/kicap masin secukupnya
• air secukupnya
• garam dan gula secukup rasa
• 1 sudu makan jintan manis (disangai dan ditumbuk)
• 1 sudu makan jintan putih (disangai dan ditumbuk)
• 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
• air asam jawa
• 2-3 sudu makan kerisik
• 1 labu bawang besar
• 7 biji bawang merah
• 4 ulas bawang putih
• 1 batang serai
• 1 inci halia
• 1 inci lengkuas
Cara-cara :
- Ambil 2-3 sudu besar bahan2 mesin dan gaul2kan bersama daging. Masukkan kicap pekat, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Gaulkan lagi dan perapkan sebentar (30 minit).
- Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali/periuk. Tumis bahan2 mesin hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
- Masukkan bahan-bahan selebihnya dan masaklah hingga daging empuk.
- Hidangkan bersama nasi panas. Sesuai juga dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak.
*mlm semlm dpt berita atuk(nenek), sakit.tp tak tahu le serius atau tak.ni buat kita nak balek skrg.moga atuk tak le serius sgt.pagi td bg tahu hb.jika atuk serius sakit, kita nak blek.tiket mahal pun tak kish le.atuk yg amat kita sayang....itu saje atuk yg tggl.moga Allah mengizinkan masa sedikit lagi utk kita ketemukan anak2 kita pd atuk.sato penah jumpa.tp dia masih kecil.akira masih belum bertemu.kita berjanji gan atuk tuk bertemu thn ni.
oishii sou....blk dari thai terus masak ek hikhik
ReplyDeletemoga nenek akak sihat kembali insyaAllah...mmg skrng ticket mahal...
memang nampak sedap daging kicap tu yee..siap letak kerisek lagi..
ReplyDeletemoga dpt jumpa neneknya...
assalamualaikum anie,
ReplyDeleterupa tak kisah yang penting sedapkan...
semoga atuk sihat semula
assalam anie..moaga hajat anie nak temukan anak2 ngan atuk akan tercapai..
ReplyDeleteAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...terliur dla tgk ni..dla mmg suke daging kaler gelap ni..hehe..take care kak..hope nenek tu cpt smbuh..Amin...
ReplyDelete☆*♥L@dy @yU♥*☆;
ReplyDeletedozo...jgn malu.kalo sedap byk2kan mkn.kalo tak sedap paksa telan.hihihi...
moga begitu le.moga atuk, sakit yg ringan2 je...
kak Sal;
ReplyDeletepada kita sedap.selalu msk yg biasa.kebetulan masa kenduri tunang tu dpt lauk tu.sedap pulak.itu sbb teringin cari resepi ni.
insyallah...jika diizinkanNya
ibuintan;
ReplyDeletewaallaikumsalam.
tul tu.rupa buk ukuranya.jgn memilih dari gupe.eh?!...apa yg kita merepek ni
insyallah......moga atuk sembuh sediakala
kak Erna;
ReplyDeletewaallaikumsalam kk Erna.
insyallah...jika diizinkan oleh Nya
d_LA;
ReplyDeleteiyoooo...koooooo????nmpk je gelap.tapi sedap tau.puji sendiri?tak pelah.hihihihi....
insyallah....moga Allah masih mengizinkan atuk terus sihat
kak anie, daging masak kicap my peberet... uwaaaa, teringat daging masak kicap hasil tangan mak saya..selalu buat time bulan puasa.. akak, buat le lagi pastu meh dtg saitama anto kat saya...hihi
ReplyDeleteodaijini utk atuk akak..;-)
Umie;
ReplyDeletealaa....nnt mestu Umie ckp, mak kitanya yg paling sedap.hahaha.....boleh aje.jln saitama dah terbuka utk dilalu?
maceh doakan tuk atuk kkanie.insyallah...akan sembuh hendaknya
Salam Anie, thanks yea singgah dapur akak...rasa dulu2 penah singgah dah kan..ke akak yg x perasan..huhuuu..sori la yea...apapun ayam mu mengancam sekali...Anie xda kena gegaran tsunami dulu tu yea..Hana duduk dekat dgn area Anie ke sblm blk Msia nih..? ^__^
ReplyDeleteKak Ummi;
ReplyDeleteW'salam kk Ummi.
kita selalu jg sggh kat dapur kk Ummi jika ada masa.ada kala tak tgglkan komen.kk Ummi ada jg sggh ke blog kita.terima ksih.
tsunami jauh sekali dari tmpt kita.n tak jauh sgt dari tmpt Hana.uuwwaa...rasa sedih Hana dah pindah.huhuhu...