ehemmm......
sejuk balek.baru nak panas2kan badan ni.dah cuaca menyejuk balek.
gempa bumi masih berlaku tiap2 ari.tapi cuma skala yg kecil.
ditempat kita tiada gegaran
tiap2 ari kene wat bekal.
nape lak ari ni gatal nak tayang bekal?
huhuhu....smlm beli buku resepi tuk bekal.kita minat kat buku tu.sbb???
senang.
n suka ayatnya;
"つくりおきおかずで、
(tsukuri oki okazu de, lauk tiap2 ari tu
朝つめるだけ”
(asa tsumeru dake, pagi cuma tinggal masuk dalam bekal
gitu le maknanya.kita tak pro sgt bhs jepun ni.fhm sendiri boleh le
lauk baki mkn mlm, boleh jd lauk tuk bekal.
itu sbb kita beli buku ni.sekurang2nya tak le berlakunya pembaziran.
sape setuju??...
pagi le waktu yg paling sibuk.
nak sediakan bekal tuk 4org n sarap.
ari ni wat tuk 3org.papa tak de
dia g out station.
resepi yg kita nak kongsi adalah "Sausage".
antara resepi yg kita rujuk dari buku.
Sausage
Bahan-bahan;
Daging Cincang...........500g(kita guna ayam)
Breadcrumbs...............1/2cup
Bawang Putih..............seulas
Parsley......................3sudu besar(dicincang)
Gula..........................1sudu besar(lupa nak letak)
Serbuk kari................2 sudu kecil
Garam.......................1 sudu kecil
Black Papper..............ikut suka
Mayonnaise...............sedikit(kita tambah)
Minyak.....................1 sudu besar
air..........................1/2 cup
Caranya;
- Dalam mangkuk gaul kesemua bahan A.
- Letak bahan tadi atas aluminum n balut.
- Panaskan fry pan dgn minyak.masukkan aluminum yg telah dibalut tadi.
- golek2kan dlm 5minit.guna api yg sederhana.
- masukkan air n tutup fry pan.guna api yg kecil.stimkan selama 10minit.
- selpas masak, cucuk daging dgn lidi tuk pastikan dlm masak atau tak.
*akan dtg nak cuba letak daun basil.hihihihi...basil lagi.uummm...mesti sedap kot?
*alahai....dah mula bersin ni (T^T)
anie,apasal bersin2 tu nak demam ke..jangan demam..nanti sape nak buatkan bekal pagi2..
ReplyDeletejangan lupa jaga kesihatan ye..
kak anie..sankyu share resepi..nak try le nnt.. sempena haru ni, saya nak tanam pokok basil la...nnt bole mkn basil sepuas2nya..hihi
ReplyDeletekak Erna;
ReplyDeletebersin bukan nak demam.alahan habuk pokok ni.dr bln2 hgga bln5,biasalah akan bersin.
lauk kita frezerkan.jd tinggal panaskan.tp kita tak suka sgt freze.sbb tak berapa sedap.
umie;
ReplyDeleteno prob.nnt jgn lupa pos basil kat sini ya.kalo tanam skrg.pasti musim panas, blek mesia pokok pasti mati.tak de sape nak siram.jd thn ni tak tanam apa2....
sugoi...canteknyer bento k.anie..cheq jelez sebab bab deco mmg x seni langsung :-p
ReplyDeleteIsteri dan ibu mithali,pagi2 buat bekal untuk suami dan anak2,semoga diberkati.
ReplyDelete☆*♥L@dy @yU♥*☆;
ReplyDeletesugoi deso.....
eh...kkanie pun tak geti nak deco cntik2.tiru buku....tiru buku....buku adalh guru
Kak Zaitun;
ReplyDeleteada kala tak ikhlas jg wat bekal.moga time ari kita ikhlas tu diberkati keikhlasan kita tu.amin.
buku ka??? cheq kalo beli buku kena tunggu big boss translate la...nampaknyer mmg kena carik gak la lepas ni hikhikhik
ReplyDelete☆*♥L@dy @yU♥*☆;
ReplyDeletecari jgn tak cari.masa mula2 dulu kkanie beli buku yg berpandukan gmbo.setiap step sertakan gmbo.dari situ belajo tulisan jepun.ada gak yg tak fhm.nak tggu bos terjemahkan....alamat bekal tak siap le....
ape kawaii sgt foods akak ni...syg nk mkn taw..hehe
ReplyDeleted_LA;
ReplyDeletesbb orgnya pun kawai.hahahaha.....dah abis aku telan isi bekal tu.
arrr ai noticed buku recipe nihon mesti setiap step ada pic ek...x der la menipu hikhik...selalu buku recipe mesia pjng berjela sometimes bikin x jadik macam tue pun...hohohoho
ReplyDelete☆*♥L@dy @yU♥*☆;
ReplyDeletekan....kan....n step2nya senang tuk di fhm.tak minat kalo yg berjela2 pnjg tu...pendek, simple n senang
ghajin buek bekal ye ... elok tu jaga pemakanan anak2 dijamin bermutu dan berkhasiat
ReplyDeleteibuintan;
ReplyDeletekita pastikan makanan yg seimbang tuk keluarga.kalo maleh...bantai yo.