BONJOU
betul tak ejaan tu?
Salam siaran yg selalu tergendala kerna masa.buat tuk dinner smlm.entah nape tekak ni nak g makan masakkan Italy lak.kita guna daging lembu.kalo guna daging ayam rasa lain sikit kot?kita baru pertama kali buat.gihihihihi......buku masak ni dah lama bertapa.buku tu tnya kita, "bila nak ce cuba resepi2 lam buku ni?cadang nak letak daun basil.puas cari seluruh supa tak de.semenjak dah geti makan daun basil ni le kita berani nak beli.
tgh sesuaikan masa gan keketatan kesibukan kita ni.ketat sangat ke?uuummmm....byk termenung ada kot?
SUPAGETTIBORONEZU
Bahan-bahan;
Spagetti.......400g
(Boronezu sos)
Daging cincang.........1kg(tanpa lemak)
Bawang besar..........100g(cincang)
Celery.....................100g(bahagian btg,cincang)
Carrot.....................100g(cincang)
Tomato puri............500g
Tomato...................200g
Tepung gandum.......3sudu besar
Garam,Papper,kiub sup
Butter......................20g
Air..........................2cup(400ml)
Minyak tuk menumis
Caranya;
- Masukkan tomato puri n tomato segar dlm periuk.hancurkan.guna api yg sederhana.kemudian masukkan 20g butter.kacau n ketepikan
- Rebus spagetti.
- Dlm fry pan sedikit minyak.tumis bwg besar,celary n carrot.tumis sekejap n tambah garam sedikit.tumis hingga air sayur sedikit kering.
- Kemudian masukkan daging cincang.pasti leraikan daging supaya tidak berketul2 tuk dptkan kuah yg cntik.(hihihi...kita ni pemlz..daging tak lerai sgt)
- Jika air daging sedikit kering masukkan tepung gandum.n kacau sebati.
- masukkan tomato dari nomber 1 tadi.tambah garam, papper n kiub sup.
- kemudian tambahkan air.didihkan selama 2jam.jika dlm masa 2 jam air kering boleh tambahkan air lagi.tapi jgn byk.(kita tak didihkan smpi 2jam, anak2 dah memekak perut lapo...)
SELAMAT MENCUBA (⌒‐⌒)
*Tambah perisa*
@cuba mkn bersama Tobasco
@letak sweet basil boleh jd sos pizza
anie..lama nya menyepi..bz sangat ye..
ReplyDeletewah..pandai buku anie bertanya ye..nasib buku akak tak pandai tanya..kalau tidak susah jugak..akak pun banyak buku resepi..dan tak cuba pun resepi yang ada di dalamnya
kak Erna;
ReplyDeletehahahaha..tu le.buku suka tegur kita.ni yg parah.buku melambak.cubanya tak....
sibuk gan urusan keluarga.dah kepenatan, masa tuk diri sendiri manjang tak de.insyallah....tgh sesuaikan waktu2 bz ni.kalo terlebih rajin jgn tegur.diam je.hihihihi...takut terbantut lak semangat kerajinan tu.huhuhu....
kak anie...mana bahagian utk saya?
ReplyDeletesaya skrg kalau buat kuah spaghetti tu mmg dah x guna yg instant..rasa dah jatuh chenta ngan tomato2 kat jepun yg manis ni..so, blend tomato fresh buat sosnye tu..;-)
Umie;
ReplyDeletedesyo???.....tomato kat cini cam buah.i pun baru je skrg geti nak telan tomato.baru2 ni beli yg jenis cam buah tu.fuuuu...manis ko.
eh!!...kuah byk tu lam periuk.mari dtg mkn.ni tgh cari daun basil.idea dtg bergolek nak wat pizza sos lak dari kuah tu....
assalamualaikum kak anie
ReplyDeletewah terima aksih banyak kak,
sudi berkongsi sphegetti ni.
kat rumah ni ada je spagetti.
tapi masak bila anak2 minta.
sedappp nampak.
ummu;
ReplyDeletew'salam.
selamat mencuba.jarang masak spa ni.entah smlm teringin sgt nak mkn.nak beli mlz nak kuar.bhn semua ada.maka rajin le buat.tak ssh....
assalamualaikum Anie..
ReplyDeleteapa khabar, moga sihat sekeluarga di sana..
berbelit lidah nyebutnya, mesti sedap tu
Salam.
ReplyDeleteBagaimana keadaan di Nagoya agaknya.
Semoga Anie sekeluarga sihat dan dalam peliharaan Allah.
TQ
ibuintan;
ReplyDeletew,salam.
kami alhamdullillah sihat.cuma kita selalu hingus meleleh n mata gatal sbb alahan dari habuk2 pokok.
bg senam sikit lidah tu.hihihihi....
Admin P@P;
ReplyDeletew,salam.
kami kat Nagoya ok n selamat.alhamdullillah.syukur tiada apa yg berlaku.cuma gegaran kecil je.terima kasih atas doa Admin P@P.
Lama kak Zai tak berkunjung harap anie sekeluarga sihat.
ReplyDeleteSedap nampaknya tapi susah nak menyebut hehehe...
Kak Zai,
ReplyDeleteAlhamdullillah,kita, suami n anak2 sihat ceria.yg paling sihat kita le.kalo tak shat cam ne nak membebel.Hihihi.....
Kira lidah kk zai lembut tuk sebut.jgn mare guwau je.usikーmengusik mesra,kan?