餃子,Gyouza,Dumpling
smlm kita buat.tgh ari td pun kita buat.
sbb smlm fry fan kita melekat.abis tragedi isi terburai.
td ni g beli fry fan yg baru.
licin je keje nak angkat.
kita dah tunai janji ya.
nak masuk video cam ne nak klim tepinya tu.video lak tak boleh d proses.
paling senang boleh guna penerap gyouza.
Bahannya;
*Daging ayam cincang___250g
*Soy sauce___1/2sudu besar
*Air perahan halia___2sudu besar(lebih pun ok)
*Air sedikit dlm 1 sudu kecil.
Kobis @ kobis cina___200g(campur keduanya pun ok)
Daun bawang___kalo daun kecil lam 6btg.kalo yg besar 1btg
Daun bawang perai @ kucai,(nira,にら)___setgh ikat
Bawang putih sedikit, jika suka (cincang halus @ sagat)
**Soy sauce___1 sudu kecil
**Sos tiram___2sudu kecil
**Pati ikan(dashi)___1sudu kecil (boleh guna serbuk pati ayam)
**Minyak bijan___1 sudu besar
Kulit dumpling___24 keping
Minyak bijan___2 sudu kecil
Air tuk sapu keliling kulit
Tepung gandum 1 sudu kecil + dibancuh dgn air 100ml (@ enaugh water,jgn byk sangat)
Caranya;
- Gaul bahan bertanda * semua, hingga sebati.ketepikan.
- Cincang semua sayur.Perah sedikit sayur yg telah dicincang, supaya inti tak berair.
- Masuk sayur cincang semua pada numbor 1 tadi.Tambah yg bertanda ** kedlm n gaul hingga semua bahan betul2 sebati.
- Masukkan inti pada tgh2 kulit gyouza.klimkan.
- cara clim boleh rujuk pada gmba atau boleh guna klim alat gyouza.
- Panaskan fry fan.n tuang 2 sudu kecil minyak bijan.minyak biasa pun ok.tp sedap bijan lagi sedap.terpulang.
- Susun gyouza dlm fry fan.guna api sederhana.tgk bottom gyouza, jika dah nmpk garing sikit terus masukkan air yg dibancuh dgn tepung gandum(kita selalu guna air lebihan tuk klim tu n + tpg gandum).tutup.guna api yg kuat sikit.jgn terlalu besar ya.nnt kulit bottom gyouza cepat hangus.
- Stimkan gyouza hingga air sedikit kering.jika air dah sedikit kering. buka penutup.n guna api kecil n biarkan hingga air kering n kerak bawah gyouza nmpk garing.
- jika suka boleh tabur sikit minyak bijan keatas.n angkat.
note; *sedap jika campur sayur kobis gan sayur kobis cina.
*tak berapa sedap guna daging lembu.
*boleh guna isi udang.
*jika suka "kimuchi", boleh letak kimuchi.tapi kurangkan kandungan sayur
1.isi inti.sapu air keliling tepi kulit
2.tekan bahagian tgh kulit gyouza.
3.klim (tak kiralah nak mula dari kiri atau kanan)
ni le hasilnya
atau cara lain.
isi inti tgh....sapu air keliling tepi kulit
lepas tu cantumkan kulit n btukkan sikit tepi2nya tu.
yg ni senang n cepat
2 jenis klim
Sos cicah gyouza;
*sedikit cuka + soy sauce + minyak bijan sedikit.
*jika nak terasa pedas boleh + minyak cili atau serbuk cili
**resepi ni ikut selera kita.moga terima gan rasanya
SELAMAT MENCUBA ......nak jemput darling kat airport.cau
Makanan jepon serah pada Kak anie la
ReplyDeleteX sia2 menunggu ヽ(;▽;)ノ
adoiiii, rasa mcm sedap yg amat..terliur beta!
ReplyDeletesorry ek lama x update, lepas gi jalan2 aritu keja dah banyak menunggu..senang2 kita update.
pssst..tgh kumpul duit nak pegi jepun..sapa2 nak sponsor atau amik jadi anak, kaka, mak angkat sila angkat tangan!! hehe
anie..amboi cantiknya..pandai anie buat
ReplyDeletecantik dan sedap pulak tu kan..
boleh hidang kat darling yang baru sampai tu..
akak..mekasehhh..mmg nmpk baru fry pan tuh..hik3..nak tye, kulit dumpling tu brand apo kak?kot rajin,boleh tunjukkn gamba tak?hahaha,ngengadakan..dah bg betis,mntk peha la pulak..
ReplyDeleteterima kasih skali lg..lebiu la kak..
☆*♥L@dy @yU♥*☆;
ReplyDeletemana yg ai reti le....terima ksih sudi menunggu
waliz;
ReplyDeletebiasalah...kalo org bz cam kekiti ni.hihihihi....tak pe yg gyouza ni patik ada keyakinan nak bg santapan pada tuanku.
kita...kita...sanggup jd sponser tuk bilik n makan2....shopping tanggung sendiri.hahahaha....
Kk Erna;
ReplyDeletekalo klim gyouza kita lulus.sbb senang.tp klim karipap tak pas2 lagi...
idang tuk darling esok ari je le...dah lewat.hihihi...dasar pemlz
Kamalia;
ReplyDeleteperasan ya?fry fan baru....sorry ya...kkanie nak cepat td.tak sempat nak ambil gmbo kulit gyouza tu.nnt kkanie masukkan ya....
atau nak wat kulit sendiri?
Salam anie..
ReplyDeletecantiknya klim gyouza. Balik mesia blh wat kelas masak2 mkanan jepun ni..
tak berani nkcuba, rasa tak dpt kot buat scantik & sekemas itu.
niey_muhaini;
ReplyDeletew,salam niey.
huhuhu...nak wat kelas tu tak yakin.kalo club pot...pet...pot...leh gak.smbil kenal2,sembang2,masak,buat2...isshhh...seronok tu.
dpt idea lak nak wat bisness club sembang2 smbil berkenal.ok gak ya?sape nak join???
Kak Zai kalau bab berseni ni memang gagal hehehe...
ReplyDeleteKak Zaitun;
ReplyDeleteKita pun kurang seni.tp berseri tu sentiasa ada.Hihihi.....jgn mare gyrau je.gyouza kerap buat.ni je yg berseni,yg lain hampeh!!!....
anteknyaaaa gyoza kak anie...pass ler kat sendai ni sikit... wewiittt amek darling tu..jgn lupa g dating skali ok..very d romantika d amor...
ReplyDeleteHanis MY;
ReplyDeleteoh may dear....u back.
maceh.baru skrg je cntik.zaman dulu kala, asik terkuar je intinya tu.
ambil hb dah mlm.tak do g dating.nak balek cepat2 nak titon...lagi sedap.
kak anie, kata dah janji nak pos kat saya gyoza tu...mane? mane kak?? huhuhu
ReplyDeleteakak, kalau buat sendiri kulit dia tu cemane plak? nnt tempek resepinye ye...kalau bole siap video ye.. (pangg sekali, memacam plak request ye..hehe)
Umie;
ReplyDeleteeh??!!...tak smpi.kkanie dah poskan.ni mesti posman tu tak dpt tahan nafsu dia tu.bau gyouza kkanie tu telah goda dia tu....nnt kkanie komplen kat pejbat pos.hahahha...
nnt kkanie masukkan resepi wat kulitnya.nae video yg kkanie ambil sendiri tu tak leh proses lam blog?leh aja tak?
kak anie, saya pun sebelum nie kalau nak upload video kat blog mesti problem.. so, better akak upload kat FB ajelah kak.. takpun akak upload kat youtube, pastu akak attach kan link tu ke sini...hehehe
ReplyDeleteUmie;
ReplyDeleteok....nnt kkanie cuba kat blog.kalo tak leh kkanie letak kat fb.