Thursday, July 8, 2010

サーモンの南蛮漬け(salmon no nanban tsuke)



Bahan2-
salmon 3 kerat (jika ada tulang,buang tulang n potong kecil2 n gaul garam)
tepung
minyak untuk mengoreng ikan

a
bawang besar 1/2bj
piman hijau 1/2bj (sorey, bhs kita tk tau.eng lg tk tau
piman merah 1/2bj
(bahan a dimayang halus)

b
syouyu (soya sos) 3 sudu besar
cuka 3 sudu besar
air 3 sudu besar
gula 1 sudu besar
konbu 3 cm (tk ltk.hbs stok)
katsuobushi 3g

cara2,
*Bahan b disatukan dlm periuk n panaskan dgn api yg sederhana.agak2 dah panas terus matikan api.tapis bahan b dlm mangkuk yg lain.ketepikan.
*kemudian masukkan bhn a kedlm bhn b tadi.ketepikan
*untuk ikan,bersihkkan ikan n gaulkan garam.jgn terlalu byk nnt ikan masin.garam sedikit shj.biarkan selama 5 minit
*Kemudian salut ikan dgn tpg n goreng.
*goreng higga keperangan n terus masukkan pada bhn a n b yg telah disatukan tadi.gaul rata semua bhn n biarkan selama 30minit.
*sedia utk di hidang...selamat mencuba.dh buat bg tahu kat cikgu...hihihi...


note;konbu n katsuobushi akan kita tampalkan gmbrnya kemudian.dh penat nak sambung kemas umah..jya

3 comments:

  1. E-na masak salmon gak tadi...buat grilled je..elok tu tampal gambo bahan2 yang E-na tak tahu rupa di camna...boleh cari kat supa nnt kalau nak try resepi salmon ni...

    pssstt : dah siap ke ngemas umah...

    ReplyDelete
  2. hehehe..kak, piman tu capsicum kan..lada benggala kot xsalah sy..ni bole try gak ni..:D

    ReplyDelete
  3. Lovely kitchen,
    tggu ya..nnt kita carikan gmbr2 tuk bhn tersebut..nk ambil gmbr, brg stok dah habs...resepi ni asal guna ikan selar kuning kecik..tapi ada tulang, ssh tuk bdk nk mkn..kita tukar pakai ikan salmon..cubalah

    sshhh:lom habis kemas lgi.byk nau pilihan..yg mana 1 nak d buat(cam byk nau)hahahaha...

    Kamalia,
    ya..ya..ya..piman namanya lam eng capsicum n bhs benggala...sib baik tk banggala..hahaha..terima kasih daun keladi..kalo gatai g mandi..hihihituk resepi ni ikan asal guna selar kuning kecik tu...byk tulang..takut bdk tercekik makanya kkanie tukar pada ikan salmon..selamat mencuba...

    ReplyDelete