Thursday, October 7, 2010

バンバンジー(banbanji)

resepi ni asal dari cina.resepi asal kita tak tahu.ni ikut resepi dari buku.nmpk dari gmbr tak sedap, tapi bila dimakan licin pinggan.hihihihi.....tang timun tu anak bujang kita yg tolong potong.n kita nak tambah idea.kalo tambah sengkuang, mgkn sedap.dinner mlm ni n resepi korean tadi tu pun menu mkn mlm.

sos.
bijan.........................................3sudu besar
sos sauce,cuka,gula................1sudu besar
air.............................................2-3sudu besar(ikut pekat yg anda mahu, jgn terlebih air)
rayu(minyak cili,jika ada)

caranya.
blander bijan hgga hancur n gaul kesemua bhn.

Banbanji
timun jepun.............................1btg
daging ayam(sasami) .............1keping

caranya;
  1. rebus ayam hgga masak.setelah masak, celup dlm air sejuk.n siat2 halus.
  2. timun hiris memanjang n halus.susunkan dlm pinggan berseta ayam n tuang sos keatas.

senangkan?keje kita memang senang.......selamat mencuba

4 comments:

  1. tak pandai kita nak mkn benda2 cam gini...apatah lg nak membuatnya..he..he
    anie...ngaper erk anakanda tu was2 nak mkn kek jenis lain..was2 dr segi apa tuu..

    ReplyDelete
  2. senang je..kitanya resepi tak de ambil masa.ambil masa nak campak2 je..hihihi..nape ank2 was2 nak mkn kek kita.sbb ada tragedi kita wat kek n kita sendiri mkn sakit perut...hahahaha

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Anie Nagoya.
    TQ kerana follow blog saya. Saya dah follow Anie. Saya baru je berkenalan dengan blogspot. Mudahan perkongsian mendatangkan manfaat.

    Berbalik kepada menu yang disajikan, memang menyelerakan dan seperti mudah je nampaknya nak sediakan. Makanan jepun ke korea, saya keliru.
    TQ perkongsian resipi.

    ReplyDelete
  4. Admin P@P;
    w'salam.
    begitu jg gan kita.bg join gan blog.insyallah...sama2 kita mendapat ilmu yg faedah dari blog.

    menu tu asal dari cina.kita tak penah mkn yg asli.dresing buat sendiri.kat cini mana ada yg 100% halal.kenelah rajin2 wat sendiri.

    ReplyDelete