Monday, October 25, 2010

Sotong Oriental

baru buat...msh panas...cepat...cepat...ambil nasi...ambil resepi ni dari umah Hana. n berterima kasih pd tuan punya resepi ni .....amat sedap.dak Hana cam tahu je kita mencari2 resepi yg sesuai tuk sotong kita ni....hihihi....nasi lak tak cukup,masih tak kenyang lagi perut ni...n lauk ni tuk mlm kang......
dari ari sabtu hgga ari ni layan makan sotong.gara2 Satoshi le nak mkn "fry sotong".tapi kitanya bread crumb lak tak de.cuma gaul garam n black pp.salut gan tepung n goreng.sedap jg. ari ahad beli sotong lagi n buat "fry sotong". n ari ni lebihan sotong smlm terus kita masak ikut resepi ni sebelum Satoshi suruh buat "Fry sotong" lagi....
tak perlu masa yg lama, n sesuai tuk lauk bekal....nice (^___^)b....


SOTONG ORIENTAL

Bahan2;

  • 500gm sotong......bersihkan & potong kemudian dicelur n tos(hahaha...tak perasan ada dicelur)
  • 1 tangkai daun kari
  • 5 ulas bawang merah...(kita guna b/besar)
  • 3 ulas bwg putih...cincang
  • garam & gula secukup rasa
  • 1 bj cili hijau...(tak de)
  • minyak tuk menumis (kita guna myk bijan, sbb suka)

Bahan tuk pes;

  • 2 s/b pes tom yam
  • 2 s/k rempah kari
  • 1 1/2 s/b sos tiram (uwaa...baru perasan dah habis)
  • 2 s/k sos ikan
  • 6 s/b air panas

Cara;

  • Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bwg merah, bwg putih n tumis hgga kekuningan.
  • Campurkan bahan2 pes n gaul rata & biar lebih kurang 3'
  • Masukkan sotong dan lada hijau.kacau lagi.masukkan garam (jika perlu; tak letak), gula n masak selama 5'.Sedia utk dihidang

No comments:

Post a Comment