Thursday, October 7, 2010

くり きんとん (kuri kinton)

kuri(くり),buah berangan


kuri kinton (くり きんとん).


kuih yg dibuat dari "kuri".
selain drebus, sedap jg dibakar.kalo jenis bakar kita beli je.kat mesia pun ada kan?
kalo kat jepun yg bakar tu namanya "tenshinamaguri",(てんしんあまぐり)
n nama kuih ni "kuri kinton".sebut betul2 tau..bkn clinton.hahaha...
n pertama kali kita buat kuih ni.sebelum ni org bagi je.senang n mudah n free.
dpt "kuri" free.nak beli memang mahal.kita wat kuih ni ari isnin lepas.kononnya sebelh ptg nak masuk lan blog....tapi kita dah tumbang.hahahaha.....


resepi "KURI KINTON".

bhn;
kuri
gula
garam
air tuk rebus

cara2nya.

  1. rebus "kuri" + garam.bape kilo n gram tu tak penting.tak semua guna wat kuih tu.selebihnya leh mkn gitu.
  2. kira2 30mnt, atau rebus hgga masak. dah direbus toskan.n belah 2.ambil isi "kuri".kita guna 10bj "kuri" masa nak wat kuih ni.
  3. selesai kuarkan isi dari kulit "kuri" ni.lenyek kuri tu.n gaul gula sebati.kita guna gula 2sudu besar.kalo nak manis lagi leh tambah, ikut le selera anda.manis sgt tak sedap.n tambah sikit garam.sikit je tau.
  4. lam micro panaskan kejap kuri ni.lam 2mnt.n bentukkan kuri .kalo nak senang keje, guna plastic ms nak bentukkan.
  5. harap fhm resepi yg kita terangkan ya.sbb kita tak reti tulis resepi.akan dtg kalo makcik rajin akan sertakan gan gmbr panduan.tapi wat kuih ni sonang yo....

2 comments:

  1. anie..buah berangan pun ada kat sana ye..buah berangan sedap makan macam tu je kan..selepas digoreng..

    ReplyDelete
  2. kak Erna;
    asal buah berangan dari negara mana ya?kita ingat kat mesia x de buah ni.kita suka mkn yg bakarnya...sodap(0^-')b

    ReplyDelete