Monday, February 21, 2011

Asam Pedas Melaka with Sardin


 
entah kenapa?smlm teramatttttttt...sgt nak mkn "asam pedas sardin"
habis le umah dak hana kita selongkar.gara2 nak cari resepi asam pedas.
kita tak bleh masak kalo tanpa rujuk resepi.w/pun masakkan mesia.
tapi hana,... tak de resepi yg tekak kkanie nak.
umah tak selerak kan?siap kemas cntik bersih.tanpa tinggal kesan jejak.

akhirnya, kita rujuk resepi "asam pedas melaka".
dpt le idea nak gabungkan "asam pedas melaka n sardin".
rujukan resepi kita copy dari cini.
mnta dhalalkan.

huhuhu...esok tak payah susah2 nak wat bekal.
lauk dah ada.

 
Asam Pedas Melaka + Sardin.
 
 
 
 
 
 
 
 
  • ikan tenggiri/siakap/kembung/pari/sembilang/keli
  • 7/8 ulas bawang merah (tarak.gnti bwg besar)
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci persegi belacan (tarak jg)
  • 1 inci kunyit hidup (boleh juga gunakan kunyit serbuk)
  • 1 cawan air asam jawa (gnti asam keping)
  • cili yang telah dikisar (dapat yang digiling lebih sedap)
  • 2 sudu besar kerisik(kelapa goreng)
  • sedikit halba
  • 1 inci sedikit halia
  • Air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka.
Cara memasak:
  • Kunyit hidup dan bawg putih ditumbuk lumat. Kemudian masukkan bwg merah ...tumbuk separuh lumat...masukkan belacan tumbukkan juga.
  • Panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
  • Setelah minyak panas masukkan halba (lebih kurang 4/5 biji)tak boleh banyak nanti pahit.halba untuk naik bau wanginya.
  • Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi.kacau.
  • Masukkan cili yang telah diblander(7/8 sudu besar-tengoklah pekat ke cair cili mesin tu)kkacau sebati masukkan kerisik.
  • Tumiskan dengan api sederhana sehingga garing (macam buat sambal)atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
  • Setelah garing masukkan air asam jawa.tambah air biasa tengoklah nak kuahnya banyak mana /sesuai ngan ikan.
  • Kacau biar bahan tumis tadi sebati ngan kuah.
  • Masukkan ikan.kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit(usah ditumbuk lumat)atau dihiris halus.
  • Didihkan kuah...masukkan garam dan perasa.
*note*: ikan je kita tukar sardin.semua ikut yg sama


To: Puan Fauziah Bte Sibon
Selamat Hari Jadi.
moga sihat, ceria n bahagia hendaknya.

love you so much.dunia n akhirat.
terima kasih untuk segalanya.

ari jadi mak kita adalah smlm 21hb, 2
kita leh lupa.
sib baik tergerak ati nak cll mak.
hihihihi....maaf ya mak.bleh terlupa lak besdy mak

yg ni utk ateh.adik perempuan kita.
besdy jatuh pd 20hb,2
tak wish.lupa gila.
maafkan kanda yg dinda.
nak usung menteri sana, sini smpi lupa ko nya besday
alg doakan cepat sembuh.
love you

24 comments:

  1. anie..waaa..masak asam pedas ye..mesti sedap tu.
    akira ngan sato pandai ke makan asam pedas..

    ReplyDelete
  2. sardin masak apa pun sedap anie..masak kari sedap.masak lomak cili padi laaagi sodap.wat pedas2..perghhh..hehe

    ReplyDelete
  3. kak Erna;

    masak tuk kita je.dia org tak reti mkn.

    ReplyDelete
  4. kak anymz;

    eh?!..masak lomak cili api?tak penah mkn.nnt masakkan ya.kari sardin mak ada penah masak.

    huhuhu..perut lapo blek

    ReplyDelete
  5. waa..tak penah lak try asam pedas sardin ni..Apa lak rasanya.Mesti lebih rasa sardin..:)

    Entri Terkini: Tahniah kepada yang berjaya..

    ReplyDelete
  6. Nur Hanani;

    rasa asam pedas n rasa sardin.gaha....mana satu tu ya?kira gabungan asam pedas n sardin.pd kita sedap je.abis nasi kita bersihkan....

    ReplyDelete
  7. uish....kagum ni...nak kena cuba...kalau sardin masak lemak mmg pernah masak...tapi asam pedas tk pernah cuba....tenkiu ya share resepi...leh cuba :)

    ReplyDelete
  8. yang jauh di sana;

    no hal.tapi tak penh msk sardin mask lemak.nnt u cuba le tayang msk lemak pulak.cepat...cepat...sementara stok sardin kita msh ada.hihihihi.....

    ReplyDelete
  9. laa.. akak x pernah pon buat assam pedas Melaka ngan sadin... Slalu nyer akak wat inti puff ngan kuah laksa jew... waduhhh..mcmana akak boleh x tau nie.. nanti akak nak cube buat ler..thankss anie...

    ReplyDelete
  10. Kak Zai selalu masak asam pedas daging tetel kalau ikan kurang laku.

    ReplyDelete
  11. Nur Ede;

    tiba2 dtg idea gan tiba2.kita ingat sardin cuma sesuai tuk asam pedas atau masak kicp ke.rupa2 ada lagi resepi lain yg gunakan sardin.seronok ni

    ReplyDelete
  12. Kak Zaitun;

    asam pedas jenis daging kita lom penah makan.tak berani nak cuba.takut tak sedap.wat asa pedas ni pun seronok mkn sorang je.bdk2 mana nak sentuh (T_T)

    ReplyDelete
  13. salam kak...
    sori tak sempat jawab..sib baik akak pandai carik! akak gune sardin cap apa tuhhhh?? kiter aritu jumpa sardin tp tak sedaplah macam mesia punyer! huwaaaaaaaaaaaa... nak sardinnnnnn.....

    ReplyDelete
  14. saya penah cuba masak asam pedas sekali je..tak menjadi so smpai sekarang tak penah cuba lagi..haha,mmh giler pemalas nak mencuba.
    nampak mcm sedap ;-)

    ReplyDelete
  15. hana;

    w'salam.
    sardin cap "ayam brand".tinggal 2 tin.untung lam umah ni nak mkn sardin.kkanie sowang je.1 tin ckp tuk 1 ari.

    sardin dari mana yg ko beli?sememangnya sedap from mesia.

    ReplyDelete
  16. HappyIrfa;

    kita dulu pun ada jg cuba cara sendiri.teringin nak mkn.apa rasa tak ksh.tak sedap bedal...

    yg ni memang pekena gan yg kita nak.akn wat lagi.buat kuah pekat2....uwaw....memang terangkat.msk 2tin.mkn sowang

    ReplyDelete
  17. tu diaaa sungguh canggih! bila la nak post pasal masak2 ni haish sungguh tak reti hik2... kak anie betoi ka tak kenai buah kana...nak pengsan jap... ok dah bangun..ntah idok reti pulok nak explen hehe..tapi mmg wujud tau i tak tifuuu...

    ReplyDelete
  18. Hanis MY;

    mana nak nyorok ni???....bdk ddk lam utan.buah utan kenal.gihihihi....memang ujud ya buah tu?ahak......cll mak tanya dia le.

    ReplyDelete
  19. haha lawak ah kak anie siap kol mak...rasanya akak panggil nama lain kut, kuini kaa hehe gurau je jgn marah... sebelum buat entri tu sy gugel dulu kut2 la salah haha... sebab sy pun ingt2 lupa memori makan buah kana ni, tak ingt rasa dia cemana...

    ReplyDelete
  20. Hanis MY;

    serius kkanie tak leh ingat imej buah tu n apa rasanya.

    mgkn kot kat n9 panggil nama lain kot?lupa lak tanya mak, nama lain kana.

    hb pun tergelakkan kita.apa punya org mesia la....

    ReplyDelete
  21. sedap asam pedas tu...sesekali makan tu yee tentu sedap..klu tidak asik makan makanan jepun je yee..

    ReplyDelete
  22. kak Sal;

    bkn sesekali.kalo bleh tiap2 ari ni nak makan masakkan mesia.tp org lam umah ni gayat sikit tak mkn.leceh nak masak dua jenis lauk tp kita sowang je mkn.teringin sgt baru kita msk.

    dah nasib....blek mesia mkn byk2.

    ReplyDelete
  23. oishii sou...wahai kekandaku, sudikan lah pos semangkuk dua kepada adindamu di sini..hehe

    ReplyDelete
  24. Umei;

    aduhai...dinda.2tin sardin kanda telah telan tenggelam dlm perut ku ini.bagaiman henda kanda poskan?...hihihihi...

    ReplyDelete