Wednesday, December 8, 2010

Crab Cream Croquette,カニクリームコロッケ


Kani Cream Korokke,カニクリームコロッケ

buat lauk jenis cream ni, amat kita lemah.sbb takut,masa nak goreng semua akan berkecai main lari2 dlm myk.pertama kali kita buat korokke amat menyakit hati.yelah tak penah buat.bila goreng habis semua main lari2 lam myk.tapi ari ni n mgkn dah handal(yalah tu....) tak de berkecai.amat ssh tau nak wat makanan jenis cam ni(pada kita je kot?).n melecehkan.makan memang sedap.tapi kita tak berapa minat.kita buat jg utk  keluarga tercayang n utk jamuan tetamu yg dtg kecini......kita buat semalam, n ptg tadi goreng.goreng guna kepanasan minyak yg sederhana.jgn terlalu panas.

ya Allah,.....mggu ni amat....amat....amat...amattttttt penat.akan bersambung esok n lusa kepenatan ni.nape???....sbb keje.mana ada keje tak penat kan?termenung pun bleh penat.apa leh buat.tak keje maka tak de le uwang......hihihihi....

*Crab Cream Croquette*

Bahan-bahan;
Isi ketam................80~100g                                                          
Mushroom.............3~4jetul(cincang halus)
B/besar..................1/2bj(cicang halus)
Butter....................5g @myk masak
telur rebus.............1bj
garam n lada sulah(pp)

bahan salut
tepung.............4sudu besar
telur................1 @ 2 bj
Bread crumbs secukupnya
minyak utk mengoreng.

White Sos
Butter.............50g
tepung............50g
susu segar......350ml
garam n pp

Tomato Sos
Tomato pure(tin)..............2~3sudu besar
bay leaf............................1keping
sup kiub perisa ayam........1/2ketulkecil
olive oil............................1sudu besar
gula..................................1sudu kecil
bwg putih.........................1ulas(cincang)
tomato sos.......................1~2 sudu besar
garan n pp 

Caranya;

White sos;
  • cairkan butter.guna api yg kecil.masukkan tepung.n gaul sebati dgn butter.
  • masukkan susu sedikit demi sedikit sambil kacau supaya tak berketul.
  • masuk garam n pp.white sos siap.ketepikan
utk ketam;
  • cairkan butter, tumis b/besar hingga layu.masukkan mushroom n isi ketam(jika guna isi ketam dlm tin buang air dlm tin.bagi mengelak cream ni berair).
  • masukkan "White sos" n gaul sebati.jika tak cukup rasa boleh tambah garam.
  • leyek telur rebus n campurkan n gaul sebati.
  • masukkan dlm bekas n sejukkan dlm peti sejuk selama 30mnt atau lbih masa.
  • selepas 30 mnt.salutkan dgn bread crumbs.dgn aturan dari tepung- celur dlm telur- salut kebread crumbs.
  • setelah proses salut siap. sedia utk dgoreng.pastikan myk jgn terlalu panas.goreng dgn perlahan2.
  • jika warna dah kekuningan boleh le diangkat n toskan myk.
  • siap utk dihidang bersama sos tomato.
Sos Tomato;
  • panaskan olive oil n tumis bwg putih hingga naik bau.
  • masukkan tomato pure n hancur2kan tomato.
  • masukkan daun bay leaf, gula n kiub sop.
  • biarkan hingga kuah sos nampak pekat sikit.
  • kemudian masukkan sos tomato.
  • tambah pp.jika perlu tambah garam sedikit.
  • sos tomato sedia utk di hidang.
mata dah ngantuk.nak titon.......calorie menu ni amat tinggi.jgn makan lebih2 tau.....

6 comments:

  1. anie..cantik rumah baru ni..
    anie..kerja jangan la penat sangat...kesihatan nak kena jaga jugak..kalau tak sihat..kerja pun tak jalankan..

    ReplyDelete
  2. kak Erna,
    umah kita cntik.huhuhu...ada org nak puji.maceh.

    nak wat cam ne kk Erna.brg nk kuar esok.kalo ya pun bos bg le tahu awal2.lak tu kuantity yg byk.kita wat sowang.keje lain dah menanti.uwaaaa....cam ni nak benti keje je.tapi kalo tak keje duit tak de....

    ReplyDelete
  3. eliyaeznalias,

    ada alahan ketam ke?....

    ReplyDelete
  4. wah rumitnyaaa bila la nak cuba wat ni, hanis suka sgt ketam hehe... akak takleh kuwa ke? kitaorg bantai aje hehe.. sebab scan passport aje terus lepas apa lg berkeliaran la kat laur tu hehe, tapi takleh lama2 itu yg masuk cepat2 alhamdulillah takde apa2 janji kena scan passport kat mesin bukan kat kaunter ada org tu...nanti kena soal plak...

    ReplyDelete
  5. Hanis MY,

    Hanis....utk pengetahuan U, menu ni cuma sethn sekali je yg akan ku buat.sbb leceh.hahaha..pecah tembelang....

    oooo...gitu.kalo cam tu leh tiru ni.tp kalo dah scan keluar tak de makna nak masuk blek de....hihihi

    ReplyDelete