Saturday, May 21, 2011

Menu diet for dinner

menu dinner ari ni, tak complet. sbb sup n yagurt kita tak sediakan.
hihihi...nasi itam tu belen nasi semlm.sbb sayang kita mkn mlm ni.
budak2 cuma suka nasi putih je.
tak tahu nak coloteh apa.otak kejong.tak de idea.
jgn buang masa, jom le kita ke resepi
kita letak 2 resepi.


Tauhu Tumis With Vegetable
sedih gan lauk ni.sbb tak cukup bahan.mlz nak ke kedai.n mlz nak tipiskan beg duit.guna je sayur yg mana ada.nama lauk ni kita ubah ikut bahasa melayu.boleh ya....

Tauhu Tumis With Vegetable ( kuantity tuk 2 org)

Bahannya
Tauhu > 1 block (kira2 lam 200g)
Daging ayam > 100g (ayam masih kejong.kita guna udang)
Daun bawang > 1/2 btg
Carrot > 4cm (puas selongkar peti ais, dah abis)
Green Pepper (piman) > 1bj
Cendawan kering > 5 keping (tak da)
Rebung sedikit (tak da)
Bwg putih, Halia sedikit cincang (kita lebihkan halia,hiris halus2)

Bahan sos (dibancuh semua)
cili boh @ tonbanjan > sedikit
Soy sauce > 1/2 sudu besar
Gula > 1/2 sudu kecil
Miso @ tauchu > 1/2 sudu besar (jika guna tauchu, kurang perisa @ soy sauce)
Air campuran serbuk sup > 100cc (guna dari air rendaman candawan kering)-kita tak letak

Tepung ubi yg dibancuh dgn air tuk pekatkan kuah
minyak sedikit tuk menumis (kita guna myk bijan)

Caranya
  1. Keringkan air yg terkandung dlm tauhu.kemudian potong dadu.rendam cendawan kering dlm air panas,ketepikan.potong ayam ikut selera anda.
  2. Panaskan minyak tumis bwg putih n halia hingga naik bau kemudian masukkan daun bwg n ayam.kacau sebentar.masukkan bahan A n tutup sekejap.
  3. Kemudian masukkan tauhu n biarkan sebentar agar bahan2 sos serap dlm tauhu.bleh le pakatkan kuah dgn air bancuhan tepung ubi.
note; kita tumis tauhu sekali.tp pastikan jgn sampai tauhu hancur

Sara-sara Salad
Bahannya
Bawang besar > 1/4bj
Asparagus > 3btg
Togeh > 1/2 pek (kita guna togeh parang)
Seaweed sedikit
Isi ketam (tin) > 20g (kita guna tuna)
dreesing yg anda suka

Caranya
  • Cicang sehalus2nya bwg besar n rendam dlm air batu.supaya tak pedas n fresh masa dimakan.
  • Celur asparagus, togeh n seaweed sebentar.n toskan n jg bwg
  • Gaul sebati sayur tu semua n masukkan isi ketam n tuang lah dreesing anda.
note;
kuyah dgn perlahan.n buat le senaman ringan.nape salad ni dinamakan Sara-sara? lam resepi tu guna bwg.bwg bertindak melancarkan pengaliran darah.itu le dinamakan sara-sara.cth: chi sara-sara = darah yg mengalir tanpa masalah.jd byk makan bwg mentah lagi bgus le tuk pengaliran darah.guna bwg jepun lagi bagus.kalo guna bwg biasa tu takut terlalu pedas.kalo nak guna bwg biasa pun tiada masalah.caranya sama rendam dlm air batu kemudian gaul dgn garam.kalo gaul dgn grm, bwg tak berapa fresh lagi le.akan layu.terpulang pada selera masing.

Chi sara-sara ni shiyo.

16 comments:

  1. anie..ari ni akak masak yang diet boleh masuk kelaut..
    rendang daging ada..lepat pisang ada..puding jagung pun ada..

    ReplyDelete
  2. Acik Erna;

    kk Erna apa salah kita smpi gitu kk Erna hukum kita.hahaha...tak pe kk Erna.kita diet kat cini.ha....blek nnt sental habis2.sedap rendang tu.tak po...tahankan dulu nafsu ni,hihihihi....

    ReplyDelete
  3. kami pun berdiet ni... kurangkan mkn karbohidrat, persiapan utk menghadapi harga brg yg mahal di malaysia.. heheheh

    ReplyDelete
  4. fa10;

    Blek bercuti ke?mkn tetap wajib,diet menu pilihan utama.hihihi.....

    ReplyDelete
  5. eeeiii....diet ek nnt post n3 pix tbaru ek,sblm & slps tau

    ReplyDelete
  6. julia;

    ayoyooo.....untie manyak malu la....kita tagget tuk husband.ok...kita akan cuba n3 before n after.

    ReplyDelete
  7. Jeles! nak diet gak lah!(dalam mimpi) hihi..

    ReplyDelete
  8. Asmara;

    Nak latih2 seblom pose.thn ni pose kat mesia.tergugat iman ku

    ReplyDelete
  9. weee i likeee tauhu... nak diettttt jugakkk...

    ReplyDelete
  10. Hanis MY;

    JOM!!!....kita meriahkan lagi suasana mood diet ni.hihihi...

    ReplyDelete
  11. wallah!! sedapnya...ingat masuk sini nak berkenalan, sekali ada gambar makanan lak...huhu...dah la puasa ni...

    sedapnya tauhu tu...sumpah terliur!!

    ReplyDelete
  12. wahida;

    selamat berkenalan dr kita n terima ksih sudi dtg cini.kalo dtg esok lepas buka puasa ya.hihihihi....

    ReplyDelete
  13. wah , anie masak malaysian food...sedap..

    ReplyDelete
  14. sal;

    kk sal, menu jepun kita namakn malaysia..leh terima ke?hihihi....

    ReplyDelete
  15. OKE...LAPAR..LAPAR..LAPAR..NAK GI MASAK SKANG GAK..HAHA

    ReplyDelete
  16. Anie!!!! excellent... i suka sgt entry nih. Boleh la tiru masakan nih :D Tapi not this week.. mayb some other weeks. Thanks, beb :D

    ReplyDelete