フレンチ
クルーラー
Perancis Cruller
cadang nak wat donut pg semlm tuk sarap.
entah kemana buku menghilang diri.
jumpa semlm.n sarap pagi ni
toping with chocolate filling
Chocolate Filling copy dari umah Ijah, Bangkok.
sedap coklet ni.
ms wat toping tu kita cairkan sikit coklet
ada projek gan coklet tu.
apa projeknya???
tunggu siaran akan dtg.kalo jadilah ya...
doakanlah semoga menjadi.hahahaha....
yg belum di salut n dah disalut.
pilihlah mana yg suka...
td dah anto bebudak ke club kendo.
semlm pun ada.tp bz maka g ari ni je
ku sangkakan ari ni leh golek2 le
gupe2nya ada keje yg perlu beta buat.
pg td dpt sms dari abg ipo, suruh ambil lesen suami kita kat umah mak mertua
lupa sakan.lepas bdk2 abis club kang g ambil le....
tak leh lelama...jap lagi nak g isi minyak kete.
smlm lupa nak g bank.g esok jelah.
smlm ujan bersambung kehari ini.kemungkinan taifu akan turun ketempat kita
esok atau lusa.
nak kemas brg2 kat luar tu.
thn ni ujan turun awal n jg taifu.
Chocolate Filling
teramat sedap coklet ni.
sesuai tuk selera kekanak.
n sesuai tuk inti roti atau sapu roti.
mnta izin pada tuan punya resepi n dihalalkan
Resepi asal ; Puan Azlina Alias
Sumber ; K.Nor @ secubit garam
Copy dari ; Ijah, Bangkok
Chocolate Filling;
Bahannya;
250 ml susu sejat
180 ml air suam
180 g gula castor > (kita guna 100g sugar powder)
60 g serbuk koko
60 g tepung jagung
1 sudu tepung gandum > (yg ni K.no tambah)-kita jg
1 sudu teh esen vanila
60 g mentega.
Caranya;
- capurkan kesemua bahan kecuali vanila n mentega.
- kacau dgn mengunakan hnd wisk kacau hingga sebati.boleh jg kalau guna blender
- masukkan vanila n mentega
- kacau atas api hingga pekat.(kita gunakan api yg sederhana)
- setalah pekat.padamkan api n sejukkan sebelum diguna
note tuk kita; jika nak yg jenis cair.kurangkan sikit tepung jagung.
acuan nie ada jual kat supa...ada jenis panjang ada jenis bulat ...ai x beli pow sebab x dak recipe nk buat...but k.anie dah letak recipe boleh la try...rasa mcm mkn mister donut jer lepas ni yipeee @____^
ReplyDelete☆*♥L@dy @yU♥*☆;
ReplyDeleteacuan kkanie beli kat 100shop.thn lepas beli buku resepi wat donut.laling belikan.watnya tidk.senang2 resepinya.insyAllah...kalo terrajin kkanie tepek le resepi donut....yg suka ada donut ring tu.tp gase lain sikit le...
kreatifnya donat tu..
ReplyDeletemesti sedapkan..
budak2 suka makan yg ada coklat..
anie..taufan tu tak bahaya ke..kuat ke nanti..semoga anie sekeluarga selamat.
ReplyDeleteani akak pun nak ambik resepi ni ye..terima kasih
akak..kite pun nak buat donut...mlm smlm dah try..Alhamdulillah menjadi..esok baru nak buat betul2x...hehehe
ReplyDeletesalam rindu kak..... adehhh geram klu tgk mende yg sedap2 tp tak rajen nak buat... huh!
ReplyDeletetd rindu nak makan sushi so g la menjejakkan kasi ke sushi king... alahaiiii tak bes btol... tak sedap mcm kat nihon! pehtu order la tendon ngan kare rice..lambatttt, kebulur dbuatnyer... darwish pulak meragam lama sgt...last2 hubby geram dier kensel semua... eeee tak puas ati betui! grrrrrr...
sal;
ReplyDeleteuummm...kat kk sal nmpk sedap.tp bebdk mkn cam tak sedap je.atau bngun pepagi masih bdn n otak masih lemau ke.tak pe leh wat lagi....
Acik Erna;
ReplyDeletetaufan bahaya kk Erna.ni pun angin biasa je abis brg terbang.tp tmpt kita cuma angin kuat je tak le teruk.tp brg kat luar ada jg yg pecah le.sedap coklet tu kk Erna.wat inti roti sedap tu.entah bila nak menguli ni....
Umie;
ReplyDeletedia pun demam donut gak?mesti muaz suka.cuba nasib wat pg td.berhasil, tak sia2 bangun pepagi.wat sekali coklet tu.sedap....
hana;
ReplyDeletesalam gindu dari jepun gak.dia dah bz, cam ne nak buat.ni sesaje rajinkan diri.
haaa....aku pun sama.thn leps g sushi king.dari lapo jd kenyang.yg order tak sampai2.n tak akan g lagi.mgkn kot?skrg sib baik akira dah fhm kat mesia tak de maguro.kalo tak payah nak fhm bdk sekor ni.
kak anie:ha,akak dah buat dulu filling ni..sy duk tgok jela kat umah ika tu,bilala bole buat nih.meh kak,bgla angin rajin tu kat sy ni..
ReplyDeleteKamalia;
ReplyDeletekahkahkah....ketawa besak.jgn lia, angin rajin kkanie ni cukup2 je.tgh gegajin ni.senang je.bab senang n mudah aku laju.hahaha...tak kuasa nak bertapa lelama.baik ko buat cepat mkn sapu gan roti.takut tak cukup sekeping nnt...sedap baik g buat cepat2