Wednesday, May 11, 2011

Dinner yang simple


sebenar tak tahu nak masak apa.g supa td.terjumpa lak kawan.borak2 punya borak adalah 30mnt lebih kami berborak.n sato dah macam2 letak lam bakul ni.....maka masa dah lewat kita mnta diri.huhuhu...sesekali kalo ketemu kawan ada jelah citenya...kwn kita tu dah berapa kali nak ke mesia.tp belum ada rezeki.tu sbb dia tnya bila kami sekeluarga blek mesia.dia n anaknya nak ikut.kalo dia ikut nak bawa dia ke mana ya???

sempoi punya dinner.kita tak tahu apa nama masakkan ni.kita main bantai je.tapi sedap pulak.hihihi....puji sendiri.pada tekak kita le.simple n healthy.kira manu diet jg lah.kita guna "konnyaku + kimuchi + soy sauce".kita mkn ni je,nasi kurangkan."konnyaku" ni adalah sejenis dari ubi.tapi bukan ubi kayu tu tau.selepas di proses jd cam kejal atau pun cam jelly."konnyaku" ni tak de rasa.

mula2 kita ingat dari jelly le "konnyaku" ni.rupa2 diproses dari ubi .cara buat kita penah tgk kat tv.tp tak penah buat.leceh.beli yg dah siap je.ubi "konnyaku" pun tak penah tgk.


Negi to tamago yaki

other menu mlm ni.lagi simple.blek dari beli brg td, dah lewat.masing2 dah lapo....maka masak lam 10 mnt je dah siap.hahahaha......licin abis dimakan.mgkn sbb lapo kot?masakkan ni kerap jg le kita masak.kalo dah tak de idea nak masak.atau lebih tepat idea malas.

gmba pun sempoi je.nak cepat.

nak resepi ke?
kalo gitu teman tebarkanlah resepinya....


NEGI TO TAMAGO YAKI ( batang bawang n telur tumis)

Bahannya;
Telur 3 biji + dashi ikan (kacau)
Daun bawang guna bahagian batang je.daun tak guna (potong lam saiz 2cm)
soy sauce sedikit
minyak masak @ bijan

caranya;
  • panaskan fry pan.kita guna minyak bijan.masak telur separuh masak je.angkat.ketepikan
  • fry pan yg sama, kira bakarkan batang bawang hingga layu.tambahkan minyak sedikit je.
  • masukkan telur separuh masak tadi n kacau dgn batang bawang tu.
  • tambah soy sauce lam 1 sudu besar n sebatikan soy sauce dgn telur n batang bawang.rasalah...jika perlu boleh tambah soy sauce.
  • siap tuk di hidang
nmpknya kuih seri muka tertangguh lagi.hihihihi......(^____^).cadang nak wat dr mggu lepas.selepas tgk kat umah Ijah,bangkok.tapi hingga ke ari ni tak buat2 lagi.

nak cuba buat kuih-muih mesia.leh bagi kat kawan2 jepun ni.tapi tulah....masa bilalah kita nak buat.itu le masalahnya.....

27 comments:

  1. hahaterigt plak kite kisah psl konyaku nih..kisah mase mule2 kite duk japan...mase bulan pose..tekak mengidam nk minum air cincau...pastu hubby dgn konfidennye nk p supa sorg2...ckp die kenal cincau mcne...alih2 bile da sedap masuk mulut 2 2 rs nk muntah......kite pelik..bile cek2 kt plastik rupenyee jelly konyaku nih upenyee.......patot laa air bau mcm pelik jek..nasib xltk mase jamuan makan..kalo x sumpah org xnk dtg dah umah kite huhuuh

    ReplyDelete
  2. sabar bangpek;

    hahahaha...itu cerita konnyaku jadi cincau.tak terfikir ke citu.cara pun lain sggh dari cincau.sib baik cepat2 sedar diri...kalo tak kemungkinan kkanie pun dia hidang air cincau konnyaku....

    ReplyDelete
  3. ape leh buat.....kite ckp hubby kite ni kayu betol...marah die,...kalo p supa lalu sebelah konyaku ni musti kiteorg 2 gelak2...sbb aihh faham2 jela rase mcne konyaku tetibe masuk jd air cincau....mmg vuntahhhhh nye lahhh

    ReplyDelete
  4. kak anie, saya penah tgk diorang buat konyaku tu kat vietnam...buat versi besar punye mcm tilam tu...diorang pijak2x nak bg mampat kononnye..pastu diorang potong2x makan..erkk, geli saya...hehehe...

    akak bawak la kawan akak tu pi melaka..byk benda unik kat melaka...;-)

    ReplyDelete
  5. konnyaku tu nmpk mcm laksa segera yg dibuat mee goreng jer, tp telur scrumble tu sedap!

    ReplyDelete
  6. Sabar bangpek;

    Tak dpt ku bygkan....apa gasenya cincau kinnyaku ni.letak yg mcm mee tu atau yg ketul besar?sib baik aku tak buat.kalo tak gerenti laki seram nak mkn masakkan ku.Hihihi.....

    ReplyDelete
  7. Umie;

    Kkanie pun tgk rancangan tu.si bobby n anak dia g buat konnyaku tu kan?pas tu wat masakkan.ingatkan konnyaku ni kat jpn je.gupe2 kat negara lain pun ada.kat mesia tak de kan?tuk diet bagus tau

    ReplyDelete
  8. Fa10;

    Yelah.....baru perasan.ada yg jenis halus sikit tu.sib baik Fa ckp telur tu nmpk sedap.(⌒‐⌒)

    ReplyDelete
  9. Banyaknya makanan pelik2 kak Zai banyak tak tahu.

    Kat M'sia banyak tempat yang boleh dilawati,bawalah kawan anie tu suruh dia pilih.

    ReplyDelete
  10. seronok tengok jenis2 makanan di sana..
    wlupun berbeza dgn msia..tpi tetap meriah dan selera..

    selamat bermakan2..

    ReplyDelete
  11. uiks cherita seri muka x menjadik lagik ek...x per bila ada daun pandan balun buat k.anie...then huloq kat cheq sket na *_____*

    ReplyDelete
  12. telur tu nmpk menarik la..leh cube ni^^

    ReplyDelete
  13. sabar bangpek;

    hahahaha...gitu le kalo pertama kali jejak kaki kat negara org.semua main bedal.nak cubalah air cincau konnyaku.hihihihi....

    ReplyDelete
  14. Umie;

    ari tu dah bals komen ni.gatal betul mister blogspot ni.

    kkanie tgk program tv tu.bobby n anak dia kan>pas tu dia org mkn.adihhhh....leh terima tekak dia org tu

    plan pertama nak bawa dia ke melaka.lepas tu nak bawa kemana ya?

    ReplyDelete
  15. fa10;

    kita pun baru perasan, ada sikit rupa laksa.senang buatnya.

    ReplyDelete
  16. ☆*♥L@dy @yU♥*☆;

    sape kata seri muka cheq tak jadi?sape tu?akan ku buat hgga jadihang tggu jelah.hahahha...

    ReplyDelete
  17. d_LA;

    malu le, dla kata menarik.nmpk betul mak yg mlz.huhuhu

    ReplyDelete
  18. kak anie cyggg..ala simle tapi best ok la tu, sekali sekala itu mood mau masak simple pasti mari juga la hehe...hanis bukan sekali sekala banyak kali kala haha...

    ReplyDelete
  19. Hanis MY;

    dia mari....sowey tak de juadah yg best.tgh mood mlz sesagt.tapi jgn tiru mood mlz ni tau...hihihi...

    ReplyDelete
  20. bkn x jadik la k.anie...x jadik sebab x dak daun pandan...kan masa call hari tue dok citer...gelak x habis bila ingat citer lompat tikam tue...:-p

    ReplyDelete
  21. kak anie... moh ler berfb, hanis add akak... nti bg id kat email k (gifog07@yahoo.com)

    ReplyDelete
  22. ☆*♥L@dy @yU♥*☆;

    kalo tak letak daun pandan rasanya larikan?ada beli pandan flavour.tp lom cuba buat.nak rasa yg asli.hahaha....lompat tikam.terkejut beruk kkanie ms dengar tu.silap dengar ke??hihihihi....ms tak de le nak wat kuih ni.blek keje dah nak buat keje umah pulak.masak dinner.dah penat.blog pun tak kemas2.

    ReplyDelete
  23. Hanis MY;

    ok...nnt kkanie anta kat email.sms pun ok ke?eh?...Hanis guna softbank ke?

    ReplyDelete
  24. Bangchik and Kakdah;

    alhamdullillah....ada org puji nmpk sedap.hihihihi...kalo msk simple cam ni,tak de sesiapa yg berani nak puji kesedapannya.

    ReplyDelete
  25. Malay-Kadazan;

    ddk kat jpn ke?nnt kita poskan konnyaku.

    ReplyDelete