Thursday, May 5, 2011

Kulit Gyouza,Dumpling

KULIT GYOUZA,DUMPLING

baru abis menguli n membentuk kulit ni.
resepi ni baru pertama kali kita cuba.
sebelum ni kita guna resepi "hana maru maketo"(rancangan tv)
seblum ni, kalo wat kulit sendiri tak berapa cntik.n lembik
tapi ikut resepi ni segupe gan kulit gyouza yg selalu terdpt kat supe.
kat cini jarang jumpa yg betul2 ok.
ari tu, kebetulan ada lak kat supa dekat umah ni ada jual yg kandungan boleh diterima.
sbb tu rajin nak tayang.
selalu lepas mengguli, nak masukkan inti lak.
dah kepenatan .
ala....lebih kurang cam nak wat karipap le...

disbbkan dah letih...
jom le kawan tebarkan resepinya....



KULIT GYOUZA.

Bahannya;
Tepung gandum_______50g
Tepung buat roti_______50g
Air suam_____________5 sudu besar
Garam sedikit.

(leh dpt 25 keping.pndai2 le bahagikan kawasan tanah kulit tu ya)
Caranya; 

1. Dalam mangkuk satukan kedua2 tepung n garam.Tambahkan air suam 1 sudu gaul.Hingga ke 5 sudu.(kita guna chopsticks utk leraikan tepung.leh guna jari-jemari anda tu).

2. Terus uli hingga menjadi doh.jika rasa nak tmbah air boleh tambahkan.kita guna 5 sudu besar je.uli hingga tak berlerai ya.ni proses guna tenaga.Fighting!!!!......Dah abis menguli.balut gan plastic n rehatkan selama 30mnt.
3. selepas direhatkan 3ominit.bentuk lonjung cam ni le.
4. Potong.supaya senang nak wat bulat nnt.atau pun uli le ikut suka ati anda.masa nak bentukkan n leperkan tu kene tabur tepung ya.supaya tak melekat.kita guna tepung ubi.itu yg terbaik.kat respi ckp cam tu.kita ulang ckp je.....

ni le hasil lepas main gelek2....hihihihi....selalunya kita akan terus msuk inti.kali ni nak cuba.tidokan semalaman selepas dibentuk.nak tgk ok ke tak?keputusannya esok pagi le.....





9 comments:

  1. Salam kak anie.. Thanks sgt singgah umah ita yg tak seberapa tu.. Lama dah ye akak kat japan... Cantik kulit gyoza tu... Lehcuba nanti

    ReplyDelete
  2. Juwita jamaludin;

    W,salam juwita.

    Terima ksih jg pd juwita,sudi dtg ke cini.selamat mencuba ya.

    ReplyDelete
  3. ok..akak tunggu keptusanya..he he..
    rajin anie main gelek2 macam nak buat capati pulak kan..

    ReplyDelete
  4. yeayy...muahh muahhh muahhh utk kak anie sebab sudi tunjuk satu2x cara nak buat gyouza skin nie.. nnt kite nak buat (bile ntah...heehehe)...

    ReplyDelete
  5. kak Erna;

    apa keputusanya ya?.nak wat capati lom pas lagi.sbb tak penah buat.mkn je reti...

    ReplyDelete
  6. Umie;

    sib baik terlebih mkn ubat rajin tau.kalo tak...main ckp gitu je.hihihi....

    ReplyDelete
  7. Macam2 makanan jepun anie dapat belajar untung kan duduk kat negara orang.

    ReplyDelete
  8. Kak Zaitun;

    makanan dia org senang je.tp kita kene tukar le bhn2nya.rasa asli memang tak tahu le.tp skrg dah ada chef kecik ni..semua rasa nak ikut tekak dia

    hubby suruh bukak gerai makanan jepun kat mesia.huhuhu...cukup le tuk bg mkn tuk fmily...

    ReplyDelete
  9. akak saya dah try buat kulit gyouza nie.... anak2 semua suka... cuma saya nak tanya biasa yer kulit dia nie tebal ker nipis yer.... sbb masa saya masak ada yang koyak kluar isi peut... hehehe

    ReplyDelete